Şimdi Ara

Laguna2 Enjeksiyon Sisteminde Sorun Var+Otomatik Vites Kutusunda Sorun var+ESP Sisteminde Sorun Var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
6.885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Renault markasının 2000 li yılların ilk yarısında ürettiği otomobillerde kabuk değiştirirken peynir-ekmek gibi satacağını bildiği halde 100 Euro'luk parçanın elektrik bağlantısını 1 Euro'ya yapmasından kaynaklı sorunlardan biridir. Youtube da konu ile alakalı 3 yıl önce yüklenmiş videonun altında 2 hafta önce çare arayan insanların yorumlarını görünce tartışılmasının ve paylaşılmasının zannımca çok yerinde olacağı baş belası arızadır. Problem şu şekildedir; aracı sabah çalıştırdıktan hemen sonra ENJEKSİYON SİSTEMİNDE SORUN VAR, OTOMATİK VİTES KUTUSUNDA SORUN VAR, ESP SİSTEMİNDE SORUN VAR şeklinde gelen uyarıyla başlar, motor 2500 devir civarına ve şanzıman da 3. vitese kilitlenir. Stop/Start ın ya da bazı durumlarda kutup başlarını söküp takmanın geçici iyileşme sağladığı görülür. Yetkili /Özel Yetkili servislerin cihaz bağlantısı ile yaptığı arıza tespitiyle genelde alakası olmadığı halde çalışan boğaz kelebeğini değiştirdiği benim de başıma gelmiş bir olaydır. Bu esnada bağlantılar sökülüp yeniden takıldığından geçici olarak sorun çözülmekte kısa süre içerisinde de arıza tekrar etmektedir. Arızanın genel sebebi naçizane fikrimce şöyledir. Motora ECU'nun haberi yokken ya hesap edilmeyen bir hava girişi ya da motordan hava çıkışı vardır. Yanmayı bozacak derecede oluşan bu arıza ECU'nun enjeksiyon sorunu olarak tanımlaması ile başlar diğerleri de peşinden gelir. Aracı bu şekilde kullanırsanız normal olmayan yakıt beslemesi ve verimsiz yanma sonucu EGSOZT EMİSYON DENETİM SİSTEMİNDE SORUN VAR uyarısı da bunlara eklenir. Arızada etken parçalar ve yapılabilecekler konusundaki tecrübelerim şu şekildedir.

    Boğaz kelebeği : Sökülüp temizlenmesi ve konum kodlaması (adaptasyon) yapılması en elzem konulardan biridir. Zira düzgün çalışamayan bir kelebek daimi olarak yanmayı bozacak ve arızanın silinse bile tekrarlamasına sebep olacaktır. Kelebekteki önemli bir diğer husus bağlantı boğazındaki contası (oring) dir. Oringin de orijinali ile değiştirilmesinin uzun vadeli çözüme katkısı olacaktır. Kelebek temizlenip yerine takıldıktan sonra manifold bağlantısı yapılmadan adaptasyon yapılması ve komutları yerine getirdiğinin uzman bir gözle izlenmesi tavsiye edilir, bir başka önemli tavsiye ise kelebek temizliğinin sökülerek yapılması ve kesinlikle balata spreyi de dahil ağır ağartıcılar kullanılmamasıdır. Yağlı kontakt sprey WD40 veya en kötü ihtimalle motorin veya gaz yağı kullanılabilir. Burada amaç kelebeğin kanatlarındaki teflon kaplamanın yakılmaması ve kendini temizleme özelliğini yitirmemesidir, çünkü aşındığı zaman üzerinde oluşan bozuk yüzey çabucak kirlenip düzgün çalışmasını engelleyecektir.

    Manifold contası : Plastik emme manifoldu söküldüğünde 5-6 cm çapındaki contalarının sertleştiği görülürse orijinali ya da uygun kalitede muadili ile değiştirilmelidir. Hatta sökülmüşken mutlaka değişmesi tavsiye edilir, sert contanın sökülmeden önceki haliyle montajı oldukça zordur. Malum arıza haricinde sık yaşanan rolanti düzensizliğinin de sebeplerindendir.

    Maf Sensörü (Hava Akışmetresi): Manifoldun üst kısmında bulunan bu minik sensör manifolddan motora giren havanın miktar ve sıcaklığı konusunda doğrudan ECU'ya bilgi verir, potansiyometre pozisyonuna göre enjektörlerden yakıtın artıp/azalacağına buna göre karar verilir. Ölümcül önemde parçadır fakat hassasiyeti de o miktarda fazladır. Dikkatle sökülmesi izopropil alkol içeren uygun temizleyicilerle ya da en kötü ihtimalle yağsız kontakt sprey veya elektronik kart temizleyicileri ile temizlenmesi ve yine aynı hassasiyetle yerine takılması tavsiye edilir. Etrafındaki contanın ve plastik kısımda herhangi bir kırık/çatlak olmadığının kontrol edilmesi varsa onarılması gerekir. Ayrıca bu parça Laguna'larda şeffaf film şeklinde olduğundan ve araçlardaki Lpg kullanımına bağlı olarak artan motor ısısından etkilendiğinden ömrünü tamamlamış olabilir, oldukça pahalı olduğundan son sıralara bırakılsa da çözüm için değişimi gerekebilir hatta temiz bir iş çıkarmak niyetindeyseniz ve kelebeğiniz sorunsuz görünüyorsa kanaatimce bu parçayı derhal değiştirmelisiniz.

    Gaz potansiyometresi (elektronik gaz pedalı) : Bu parça hakkında söktürmediğim için çok fazla bilgim yok fakat kullanıcı olarak bizim kontrolümüzde olan ve izah edilen bütün bu sisteme doğrudan etki eden bir eleman olduğundan arızalı olmadığından emin olunması gerekir.

    Son olarak sayılan bu parçaların elektronik soketleri kablo bağlantıları gözle normal gibi görünse de iş görmüyor olabilir, uzman biri tarafından ölçümleri ve bağlantıları kontrol edilmeli şüpheli görünenlerden temin edilebilenler yüksek kaliteli muadili ya da orijinaliyle değiştirilmesi tavsiye edilir. Bütün emekleriniz 6 pinli 1 euroluk bir bağlantı soketi yüzünden boşa gidebilir.
    Servislerde enjeksiyon beyni bozulmuş, kelebek bozulmuş değişmesi lazım şeklinde yapılan tespitler genelde hatalıdır ve özellikle beyin konusundaki değişimler (enjeksiyon beyni tamiri vs.) en son ihtimallerdir. Konu başında da belirttiğim üzere otomotiv sektöründe çalışmayan, teknik bilgisi olmayan biri olarak naçizane arıza ve çözüm tecrübelerime dayanarak yazdığım bu konu en azından benden tecrübesiz ve bilgisiz olanlara ilk etapta fikir vermek için yazılmıştır. Bazı tavsiyeler ustalarla bazıları da diğer sitelerde parça parça bulunan bilgiler harman edilerek eklenmiştir. Her birini kaynak gösteremedim kusura bakılmasın. Katılarak geliştiren üstadların şimdiden ellerine sağlık. Herkese kazasız belasız sürüşler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lagun@ -- 5 Ağustos 2015; 10:37:19 >







  • Faydalı konu hocam teşekkürler
  • opel sorunluydu bi de buna bakın bakalım
  • Ayni sorun bugun bendede başladı. Hadi bakalım hayırlısı. Araba cok hassas olunca hangi ustaya guvenecegimizi şaşırıyoruz. Huzur bozucu, can sıkıcı bir durum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thermal

    Ayni sorun bugun bendede başladı. Hadi bakalım hayırlısı. Araba cok hassas olunca hangi ustaya guvenecegimizi şaşırıyoruz. Huzur bozucu, can sıkıcı bir durum.

    geçmiş olsun, benim de uzunca bir süre canımı sıkmıştı. Umarım yazdıklarım faydalı olur da bir çözüme kavuşursunuz. 300 Nm tork gücünde araç kullanıyorum ama hala lagunanın ivmelenmesindeki keyfi alamıyorum, tekrar geçmiş olsun.
  • yeni aldık her gün bir ayrı arza gösterdi bir gün akü arzası aküsü yeni bir gün esp arzası şimdide sanzıman arzası ekranda vites geçiş lerini göstermi yor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erdoğan güz

    yeni aldık her gün bir ayrı arza gösterdi bir gün akü arzası aküsü yeni bir gün esp arzası şimdide sanzıman arzası ekranda vites geçiş lerini göstermi yor

    Biraz geç oldu kusura bakmayın, düşük şarjı pek sevmez laguna, sabah soğukken akü ölçümü yaptırın yeterli voltaj yoksa aküyü değiştirin belki de hiç arıza yoktur.
  • Benzinli araçların hepsi başa bela... Opel astra 1994 model problemi çözedene kadar 1000 lira gitti...

    1. eski araç almayacaksın
    2. benzinli araç almayacaksın. ( benzinli araçta sorun bulmak daha zor daha çok arıza çıkaracak parça var )
  • Arkadaşlar merhaba,

    enjeksiyon sisteminde sorun var, esp sisteminde sorun var, eksiz emisyon denetim sisteminde sorun var arızalarını peş peşe alıyorum. Stop edip çalıştırdığımda aracı arıza gidiyor. Bazen 10 km hiçbir arıza vermiyor. Bazen 500 metre sonra tekrar sorun çıkıyor ve gaza bazsam bile araba gitmiyor. Debriyaja basınca devir 3000 e yükseliyor. Arabam da LPG de var. Ancak benzinde de aynı sorunları almaya devam ediyorum.

    Arabam 2005 model 1.6 benzinli düz vites.

    Ecu yani aracın beyninde sorun olma ihtimali var mı ?

    Bayram öncesi yola çıkıcam. İlk aracın neresine baktırmalıyım, Değerli fikirleriniz benim için çok önemli. İstanbul da bu sorun için usta tavsiyesi olan da varsa çok makbule geçer. Şimdiden teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekrem121 -- 4 Ağustos 2019; 23:2:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ekrem121

    Arkadaşlar merhaba,

    enjeksiyon sisteminde sorun var, esp sisteminde sorun var, eksiz emisyon denetim sisteminde sorun var arızalarını peş peşe alıyorum. Stop edip çalıştırdığımda aracı arıza gidiyor. Bazen 10 km hiçbir arıza vermiyor. Bazen 500 metre sonra tekrar sorun çıkıyor ve gaza bazsam bile araba gitmiyor. Debriyaja basınca devir 3000 e yükseliyor. Arabam da LPG de var. Ancak benzinde de aynı sorunları almaya devam ediyorum.

    Arabam 2005 model 1.6 benzinli düz vites.

    Ecu yani aracın beyninde sorun olma ihtimali var mı ?

    Bayram öncesi yola çıkıcam. İlk aracın neresine baktırmalıyım, Değerli fikirleriniz benim için çok önemli. İstanbul da bu sorun için usta tavsiyesi olan da varsa çok makbule geçer. Şimdiden teşekkürler
    Geçmiş olsun, servise gidin "gaz kelebeğiniz arızalı" diyorlarsa oradan çıkın ve elektrikçiyi gidip gaz kelebeği elektrik bağlantılarını gözden geçirin soketlerde 1mm dahi boşluk kalmayacak şekilde sağlamlaştırsınlar arıza çözülecektir.




  • Çok teşekkür ederim, sizin de yazılarınızı dikkate alarak Boğaz kelebeğine baktırdım ve temizlettim sorun çözüldü

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Laguna 2 2.0 motır bir aracım var alalı 9 ay oldu 7 aydır tamirciden çıkmıyor. En son ki sorunu enjeksiyon hatası diyor ve çalışmıyor. Varmı bilgisi olan arkadaş. Gittiği ustaları da benide çıldırttı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok güzel yazmışın bence ustalar bile bukadar güzel anlatamazdı. Bendede var bir laguna aldığım güne Inanki rahmet okuyorum. 2 motor. 9 ay oldu son 7 ayını tamirde geçirdi ki hala da tamirde. 1 şeyini yaptırıyorum başka bi sorun çıkıyor en son enjeksiyon sorunu diye bir sorun musalltat oldu sıfır parça aldım ama yine çalışmıyor. Gittiği ustaları da delirtti benide. Aldığım paranın üstüne 30 bin masraf yaptım ama sorun bulunamadı. 😔


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Başımın belası

    Çok güzel yazmışın bence ustalar bile bukadar güzel anlatamazdı. Bendede var bir laguna aldığım güne Inanki rahmet okuyorum. 2 motor. 9 ay oldu son 7 ayını tamirde geçirdi ki hala da tamirde. 1 şeyini yaptırıyorum başka bi sorun çıkıyor en son enjeksiyon sorunu diye bir sorun musalltat oldu sıfır parça aldım ama yine çalışmıyor. Gittiği ustaları da delirtti benide. Aldığım paranın üstüne 30 bin masraf yaptım ama sorun bulunamadı. 😔

    Sevgili kardeşim, bazı araçlar mimlidir. Bunlardan biri de Laguna dır, alırken hiç araştırma yapmadınız mı? Örnek olarak alınmaması gereken araç listesinin ilk 5 sırası, Opel Vectra B ve C, Opel Astra G, Renault Laguna, Ford Escort, Peugeot 206- 307 vb.

  • Başımın belası B kullanıcısına yanıt

    Aynı sorun şuan bende var çözüm bulabildiniz mi ?

    Gaz vererek çalışıyor ama 2-3 bin deviri geçmiyor ve gazdan çekince stop ediyor


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.