Şimdi Ara

Binlerce araç hurdaya çıkacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Binlerce araç hurdaya çıkacak


(En Son Oy Tarihi: 19.12.2006)
Giriş
Mesaj
  • Alıntı habertürk :
    http://www.haberturk.com/haber.asp?id=7882&cat=130&dt=2006/12/03

    Daha önce atılmış okunabilir , bulamadım konuyu....



    Araçlara detaylı muayene başlıyor binlerce araba hurdaya çıkacak

    Türkiye, her yıl ortalama 3 bin kişiyi trafik kazalarında kaybediyor. Aşırı hız ve dikkatsizliğin yanı sıra araçların teknik yetersizliği de kaza sebeplerinin başında yer alıyor.

    12 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren uygulama sayesinde, sadece gözle yapılan 'şipşak muayene' tarihe karışacak.

    Otomobil ve kamyonlar, bilgisayar ortamında 100 ayrı kontrolden geçirilecek. Ancak şoför ve nakliyeciler bu durumdan şikayetçi. Ulaştırma Bakanlığı'nın yolunu tutan sektör temsilcileri, yeni uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda araçların yüzde 60'ının muayeneden geçemeyeceğini, bu sebeple sistemin devreye sokulmamasını istedi. Teklifi şaşkınlıkla karşılayan bakanlık, talebi reddetti.

    Güvenli seyahat konusuna büyük önem verdiklerini belirten yetkililer, uluslararası standartların sürücülerin yararına olduğunu vurguladı. Muayene istasyonlarının özelleştirilmesine ilişkin ihaleye Danıştay'ın yeşil ışık yakması yeni sistemin önünü açtı. Yılbaşından sonra bütün araçlar, mekanik, optik, elektronik cihazlarla fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçağı, egzoz gazı, lastik dişi derinliği gibi 100 farklı teste tabi tutulacak.

    Kontrolün ardından aracın durumunu gösteren bir rapor hazırlanacak. Standartların altında kalanlar tamir amacıyla geri gönderilecek. Eksiklikler 1 ayda tamamlanmazsa sürücü cezalı duruma düşecek ve trafiğe çıkması engellenecek.

    Taşıtların baştan aşağı röntgeninin çekileceği kontrolden Türkiye'de araçların birçoğunun geçer not alması oldukça zor görünüyor. İstanbul'da iki yıl önce trafik polislerinin kontrol ettiği 7 bin aracın yüzde 50'sinde lastiklerin kaymasını önleyen diş derinliğinin 3 mm standardının altında olduğu tespit edilmişti.

    Yeni sisteme göre lastik diş derinliği standardın altında olan araçlar muayeneden geçer not alamayacak. Bu durumda sürücüler araçlarının lastiklerini yenilemek zorunda kalacak. Eski model ve bakımsız araçlara sahip on binlerce sürücünün muayeneden geçebilmek için yüksek bakım faturalarını ödemeyi göze alması gerekiyor.

    22 yaşın üzerinde 247 bin kamyonun yollarda seyrettiği Türkiye'de araçların bakımsızlığı sürekli tartışılıyor. Bakım sorununun temelinde trafik güvenliği için hayati önem taşıyan araç muayenesinin yetersizliği yatıyor. Muayeneler cihazsız ve sadece gözle yapıldığı için yılda 6,5 milyon araç yerine 3,5-4 milyon araç muayene oluyor. Birçok araç sahibi sahte muayene yaptırarak cezadan kurtuluyor.

    Bu işlemin göstermelik olması sebebiyle fren, lastik, gürültü ve egzoz emisyonları bakımından tehlikeli olan taşıtlara gereken müdahale yapılamıyor. Üç yıl önce AB'ye uyum kapsamında araçların teknik muayenelerinin daha sağlıklı yapılması için muayene istasyonlarını modernleştirme projesi geliştirildi. İstasyonlar 2003 yılında özelleştirme kapsamına alındı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı ihalede Akfen-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu, 613,5 milyon dolara araç muayene istasyonlarının 20 yıllık işletme hakkını kazandı.

    Makine Mühendisleri Odası'nın yönetmeliğin iptali istemiyle açtığı dava sonucu başlayan yargı süreci sebebiyle uygulama 2 yıldır hayata geçirilemedi. Geçen hafta sonuçlanan kararla Danıştay iptal istemini reddetti. Özelleştirme İdaresi, imtiyaz sözleşmesini onay için Danıştay'a gönderdi. Onayın ardından İdare ihaleyi alan firmayla sözleşme imzalayacak. Yeni sistemin 2007 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.

    Nakliyeci ve otomobilciler, sistemin bu standartlarda uygulanmaması için Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün kapılarını aşındırıyor. Temsilcilerin standartların düşürülmesi talebini geri çeviren Genel Müdürlük yetkilileri, sistem devreye girdiğinde Türkiye'de araçların yüzde 60-70'inin ağır kusurlu bulunup ilk etapta muayeneden geçer not alamayacağını tahmin ediyor.

    Sistemin baştan aşağı değiştiğini vurgulayan yetkililer, "Belki tepki alacağız. Vatandaş tamircilere uğramak zorunda kalacak. Ancak geri dönüş yok. Daha güvenli seyahatler için bu sistemi devreye sokmak zorundayız. Amacımız vatandaşı sıkıntıya düşürmek değil." dedi. Yetkililer yeni sistemin araç muayene fiyatlarına zam olarak yansımayacağını belirterek, "Muayene istasyonları karayollarının bünyesindeyken fiyatlar her yıl nasıl belirleniyorsa aynı şekilde belirlenecek. Sürücülerimizden fazladan ücret istenmeyecek." şeklinde konuştu.

    İstanbul Motorlu Taşıtlar Kooperatifler Birliği Başkan Vekili Hanifi Oğuz, yeni muayene sisteminin ilk uygulandığı dönemde büyük sıkıntı yaşanacağını, ancak Türkiye'de yollarda seyreden araçlar için bu yeni dönemin şart olduğunu vurguladı.

    Mevcut muayene sisteminin çok yetersiz olduğunu ifade eden Oğuz, "Muayene için üç gün kuyrukta bekleniyor. Bürokrasi süreci istismarların da yaşanmasına neden oluyor. Yeni sistem, muayeneleri disipline edecek." ifadelerini kullandı. Oğuz, Avrupa'da en fazla kamyonun Türkiye'de bulunduğunu, 750 bin kamyondan 500 bininin fazla olduğunu dile getirdi.

    Avrupa'da özel şirketler yapıyor
    Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında araçların teknik muayeneleri elektronik, optik ve mekanik cihazlarla yapılıyor. Toplu taşıma araçlarının her 6 ayda bir muayeneden geçirildiği İngiltere'de muayene sistemi özel şirketlerin elinde. Trafiğe tescilli 9 milyon aracın bulunduğu Hollanda'da muayeneler yetkilendirilen garajlarda yapılıyor. RDW adlı kamu kuruluşu, muayenelerin kalite, güvenlik ve muayene rehberine uygun yapılıp yapılmadığını denetliyor. İspanya'da ise 10 yaşından büyük kamyonlar 6 ayda bir muayeneden geçiriliyor. 25 milyon aracın bulunduğu ülkede muayene hizmeti 50 firma tarafından veriliyor.

    Amaç kazaları azaltmak
    Araç muayene sistemindeki yenilik, öncelikle kazaların azaltılmasını hedefliyor. Ayrıca yakıt ve işletme giderlerinde önemli tasarruf sağlanacak. İşçilik ve yedek parça kalitesi disiplin altına alınacak. İstasyonların ihalesini alan firmalar, en az bin 600 kişiye istihdam sağlayacak. AB standartlarına uyulacağı için araçlar Avrupa ülkelerinde sorunsuz seyahat edebilecek.

    20 yıllık imtiyaz sözleşmesi onay için Danıştay'a gönderildi
    Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, muayene istasyonlarının devreye girmesi için artık sayılı günler kaldı. Özelleştirme İdaresi, Genel Müdürlük ve ihaleyi alan firma, imtiyaz sözleşmeyi paraf ederek onay için Danıştay'a gönderdi. Danıştay'ın bu ay sonuna kadar sözleşmeye onay vermesi bekleniyor.

    Onay aşamasından sonra Özelleştirme İdaresi 20 yıl süre için ihaleyi alan firmayla imtiyaz sözleşmesini imzalayacak. İstasyonları devralacak Akfen-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu'nun kurduğu Tüvtürk firmasının 2007'nin ilk altı ayında 189 istasyonun yarısını, ikinci altı ayda ise diğer yarısını devreye sokması bekleniyor.

    Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Danıştay'ın verdiği karardan sonra yaptığı açıklamada dava sürecinde askıya aldıkları tüm projeleri ortaklarıyla birlikte 2 ayda hayata geçirmeye başlayacaklarını söyledi. İşten çıkarmak zorunda kaldıkları 40 mühendisi tekrar göreve çağıracaklarını belirten Akın, 18 ayda 200 milyon Euro yatırım yaparak Türkiye'yi yepyeni bir teknolojiyle tanıştıracaklarını kaydetti.

    Akın, "Dünya standartlarında yeni istasyonlar yapacağız. Araç muayenesinde 'sil baştan' bir dönüşümü başlatacağız. Trafik kazalarında yüzde 40'a yakın azalma meydana gelecek." dedi. Akfen ve Doğuş ile eşit ortaklıkta ihaleye giren Alman Tüvsüd firması kalite kontrolü konusunda uzman. 130 yıl önce kurulan Alman firma, özellikle araçların periyodik muayene testi ve yol uygunluğuna onay verilmesi açısından dünyanın en büyük şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor. 10 bin çalışanıyla tüm dünyada faaliyet gösteren şirketin 2003 yılı cirosu 938 milyon Euro.

    Yeni sisteme göre bazı kusurlu durumlar

    Ayak freni pedal mili : Yatak aşınması-oynama-ısınma
    Fren hortumları: Kusur veya kırılma riski
    Asgari frenleme verimliliği: Araç sınıflarına göre yüzde 40'tan az ise
    Egzoz gazındaki karbonmonoksit: Karbonmonoksitin yüzde 3,5'i geçmesi (*)
    (*)1986'dan sonra trafiğe tescil edilen araçlar için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sith -- 4 Aralık 2006; 16:08:06 >







  • İnşallah tam anlamıyla hayata geçer. Eski püskü, bakımsız araç kullanmak da tarşhe karışır. Nakliye şirketlerinin itarızı da çok saçma. Adamlar yükünü tutmuş gidiyordu ne güzel. Şimdi işlerine gelmedi tabii. Sen eksik malzemeyle iş yapmaya kalk, birileri (devlet) dur, yağma yok, düzelt de gel desin, sen de itiraz et. Olacak şey mi?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: resmonse

    İnşallah tam anlamıyla hayata geçer. Eski püskü, bakımsız araç kullanmak da tarşhe karışır.


    arkadaşım cebinde 5-6- milyarı olup arabaya binmek isteyen gariban vatandaşımız ne yapacak peki...

    senin o eski püskü dediğin arabalar birçok gariban vatandaşımızın hemşehrimizin ayağını yerden kesiyor...
  • Geçen gün haberlerde izledim geçen yıl ayda 15.000 Araç Trafiğe çıkmış. Butun yıl sadece 80 Araç Hurdaya ayrılmış. trafik keşmekeşine sorun arayan bakanlarımız toplanmış. Çare bulacaklarmış . haberın devamı bu yonde idi.

    Saygılar
  • Bakimsiz araclarin trafige cikmasinin engellenmesi gayet normal ve de gerekli.Ozellikle eksoz kontrolunun ciddiye alinmasi lazim belediye otobusleri ve eski kamyonlarin nasil duman cikardigini hepimiz biliyoruz.
    Direksiyon ve fren gibi hayati onem tasiyan kisimlarin da kesinlikle kontrol edilmesi gerekli.
    Far ayarlarinin da kontrol edilecegi soylenmis guzel ama kotu niyetliler muayeneden sonra yine bildigini okur malesef :(

    Ancak model yili olarak olasi bir sinirlama/ek vergi getirilmesine karsiyim. Sonucta 20 senelik olup bakimli 2-3 senelik gibi duran araclar da yok degil.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 10ur_1


    quote:

    Orjinalden alıntı: resmonse

    İnşallah tam anlamıyla hayata geçer. Eski püskü, bakımsız araç kullanmak da tarşhe karışır.


    arkadaşım cebinde 5-6- milyarı olup arabaya binmek isteyen gariban vatandaşımız ne yapacak peki...

    senin o eski püskü dediğin arabalar birçok gariban vatandaşımızın hemşehrimizin ayağını yerden kesiyor...



    o arabaların büyük bir çoğunluğu gerçektende hemşerilemizin ayaklarını yerden hatta bu dünyadan kesti ...

    yollarda gördüğüm ölümlü kazaların ne yazıkki büyük çoğunluğu kuş serisi - toros vs seviyesindeki araçlar..

    ayrıca şu var muayene istasyonlarında hepimizin hayatını tehlikeye atan eksiklikler aranacak cebine 50 - 60 veya 5 6 milyar alıp aracının gerekli kontrollerini yaptırmayan adamında benim gittiğim yoldan gitmeye hakkı olmamalı ...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: 10ur_1


    quote:

    Orjinalden alıntı: resmonse

    İnşallah tam anlamıyla hayata geçer. Eski püskü, bakımsız araç kullanmak da tarşhe karışır.


    arkadaşım cebinde 5-6- milyarı olup arabaya binmek isteyen gariban vatandaşımız ne yapacak peki...

    senin o eski püskü dediğin arabalar birçok gariban vatandaşımızın hemşehrimizin ayağını yerden kesiyor...

    gariban vatandaşımız (bakımsız) arabaya binecek diye masum insanların canını, malını tehlikeye atmaya hakkının olmadığını düşünüyorum...
    yoksa bana ne vatandaş 3 milyarlık, 5 milyarlık arabaya binmiş. isteyen parasının yettiği arabaya binsin. o beni alakadar etmez. binebilen mercedes'e binsin, ya da 124'e binsin... masum vatandaşın canını, malını tehlikeye atmasın da...
    mesele arabanın değeri değil, bakımsızlığı...




  • gariban vatandaşımız malesef eskı arabaya biniyor bunlarda baskalarının hayatını atıyor. tamam. şu taraftan bakın. türkiye amerika mı ki herkesin altında en az 90 model araba olsun. en az diyorum cunku 90 model arabalarda (kuş serısı ve toros tarzı araclar harıc) az da olsa guvenlık var. 90 model mercedes bilmem ne de bılmem kac tane hava yastıgı var abs si esp si acs var.

    millet ne yapsın mecburen eskı araba almak zorunda kalıyo
  • quote:

    Orjinalden alıntı: unal.korkmaz

    gariban vatandaşımız malesef eskı arabaya biniyor bunlarda baskalarının hayatını atıyor. tamam. şu taraftan bakın. türkiye amerika mı ki herkesin altında en az 90 model araba olsun. en az diyorum cunku 90 model arabalarda (kuş serısı ve toros tarzı araclar harıc) az da olsa guvenlık var. 90 model mercedes bilmem ne de bılmem kac tane hava yastıgı var abs si esp si acs var.

    millet ne yapsın mecburen eskı araba almak zorunda kalıyo

    Düzgün ifade edemedim galiba? Marka ve model önemli değil. Frene basınca adam gibi duruyor mu? Gaza basınca arkasından duman çıkarmıyor mu? Farları, sinyaller doğru düzgün çalışıyor mu?... Gerisi beni ilgilendirmez. Hava yastığı varmış yokmuş... O aracı kullananı ilgilendirir. İster 1995 model Toros olsun ister 2007 model Mecedes olsun...
    İyi geceler...




  • İlk mesajda yazılanların tümü hayata geçerse çağ atlarız.
    Dezavantajı şu olur: mevcut sistemde 10 sn süren muayenenin harcı 96 ytl. Sayılan işlemler yapıldığında harç ne kadar olur kestiremiyorum!
    Gariban vatandaşa gelince; gariban vatandaş dilediği aracı biner, istediği kadar eski olsun; ancak frenleri tutsun, lastikler bitik olmasın, aracın yürür aksamı vs. sağlam çalışsın bu onun da yararına. Türkiye her şeye rağmen yeni araç sayısında bir çok gelişmiş ülkeyi sollar. Oysa eski araçların bakımları zamanında ve düzgün şekilde yapılsa pekala binilir, ekonomik olarak da yerinde olur.
  • valla iyi yaparlar yarası olan konuşsun, bişey demiyoruz tabi. ama herkez çapını bilsin 5000 liralık arabadan gelecek hayır hiçgelmesin daha iyi, 5000 lirası olan nasıl araba alsın demiş arkadaş... alsın değil işte almaması için gelecek o yasa. çünkü 5000 liralık araba aldığın zaman 5000 liran daha olacakki o arabaya bakabilesin. yoksa kabak lastiğini değiştirme, çürümüş kaportasını yaptırma, periyodik bakımlarını aksat, leş egzost dumanını at doğaya, sadece benzinini koy bin, öylemi ... ne ala memleket. geç bile alınmış bir karar
  • yukardaki yaklaşımlar bana fransız ihtilalini hatırlattı. kraliçe halk ne istiyor diye sorunca, yanındakiler halk ekmek bulamıyor demişler. kraliçede ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler demiş.
    araç satan firmalar sıkıntıya düşmesin aman. yenileyin.
    bu güne kadar belki 10 kere teknik muayeneye girdim, bu günkü parayla 100 ytl para ödedim her seferinde, demekki bu muayenelerde muayene yapılmıyormuş, yani paranın karşılığı hizmet alamamışız versinler paraları geri kardeşim. millette o paraya gitsin lastik alsın.
    bakımsız arabaya kimse binemez, biniliyorsa (teknik muayeneye rağmen) suç kimin? bu ülkede bize araba ayrı, emniyet kemerleri ayrı satılmadımıydı? yanlış yol işaretlemesinden bakan ölmedimiydi? her apartman yapılırken park yeri ücreti ödendiği halde arabamızı koyacak yer bulabiliyormuyuz? mıcır serilmiş yollarda camımızı tutarak hiç gitmedikmi? bayram arifesinde yol yapımından tek şeride düşmüş yollarda kilometrelerce kuyruğa rastlamadık mı? daha ekleyin siz. düzeltmeye birilerinin işine gelen yerden başlanmasına karşıyım.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: merhum
    bu güne kadar belki 10 kere teknik muayeneye girdim, bu günkü parayla 100 ytl para ödedim her seferinde, demekki bu muayenelerde muayene yapılmıyormuş, yani paranın karşılığı hizmet alamamışız versinler paraları geri kardeşim. millette o paraya gitsin lastik alsın.
    bakımsız arabaya kimse binemez, biniliyorsa (teknik muayeneye rağmen) suç kimin? bu ülkede bize araba ayrı, emniyet kemerleri ayrı satılmadımıydı? yanlış yol işaretlemesinden bakan ölmedimiydi? her apartman yapılırken park yeri ücreti ödendiği halde arabamızı koyacak yer bulabiliyormuyuz? mıcır serilmiş yollarda camımızı tutarak hiç gitmedikmi? bayram arifesinde yol yapımından tek şeride düşmüş yollarda kilometrelerce kuyruğa rastlamadık mı? daha ekleyin siz. düzeltmeye birilerinin işine gelen yerden başlanmasına karşıyım.


    Bu söylediklerinde sonuna kadar haklısın. Bence de trafik kazalarının ilk ve baş nedeni yolların yetersiz olmasıdır. Evet, doğru, kimse bunun üzerinde durmuyor; çoğu aracı da hurda hale getiren bizdeki yola benzemeyen yollar. Aslında hali hazırda alınmakta olan harç ile bile yukarıdaki işlemler yapılabilir. Önemli olan niyet: birşeyleri düzeltme mi, yoksa yeni bir soygun kapısı açma mı?




  • quote:

    Orjinalden alıntı: 10ur_1


    quote:

    Orjinalden alıntı: resmonse

    İnşallah tam anlamıyla hayata geçer. Eski püskü, bakımsız araç kullanmak da tarşhe karışır.


    arkadaşım cebinde 5-6- milyarı olup arabaya binmek isteyen gariban vatandaşımız ne yapacak peki...

    senin o eski püskü dediğin arabalar birçok gariban vatandaşımızın hemşehrimizin ayağını yerden kesiyor...



    İşte Türk halkı bundan kaybediyor, çok ama çok duygusalız. Garban vatandaş hemşerimiz ağını yerden kesiyo demekle olmuyor bu işler.
    Dedem de 126 bis var köye kullanıyo fakat sürekli söylüyorum bi yere gideceğiniz zaman ben geleyim bu araba ile yolaçıkmayın diye tembih ediyorum..

    Yenin esil kamyonların tırların 120 km yaptığı bi zamanda yaşıyoruz artık eski püskü arabaların kalkması lazım. arkadan önden tek farı yanan kuş şerisi araçlar tarfikten kalksın.

    Geçe kaç tane arabaya çarpıordum bu yüzden zifirt karanlık önde motor gidiyo sandım uzunları yakmasam gömecektim , bide şeridi ortalayıp gider





    Bu işlem hayta tam anlamı ile geçirilsin, muayeneler sıkı olsun, rüşvet olmasın, kameralı ortamlarda yapılsın herşey rüşvetin önüne geçilsin kayıtlar tutulsun adma gibi, kontorller adam gibi yapılsın. Yıllanmış kamyon otomüsler trafikten men edilsin

    Duygusal olmuyalım, burda söz konusu olan insan hayatı




  • daha öncede denilmişti böyle bişey ama hikaye ben inanmıyorum keşke yapılsa ama önce minibüslerin kalkması gerekir bu durumda böyle bişey lafta kalır shark dedi dersiniz
  • hem absli hem abssiz araç kullanan biri olarak abs ninde zorunlu hale gelmesi gerekiğini düşünüyorum. Biraz uçuk oldu ama gerçektende tehlikeli durumlarda kontrolun sizde kalmasını sağlıyo bu abs denen meret.
  • arkadaşlar eski arabalar hakkında yanlış düşünüyorsunuz

    bakımları düzenli yapıldıktan sonra ne mahsuru olabilir ki o araçların trafikte olmasının?
    kazayı yaptıran en önemli etken arabanın eskiliği değil bakımsızlığı ve sürücü ihmalleridir çevre faktörleri ikinci planda kalır.
    eski amerikan arabalarının bakımlılarına baksanıza hala taş gibi.
  • hurdaya çıkartılan arabaya 2 yıl öncesinde olduğu gibi, '0' araç alımında ÖTV muafiyeti gelecek mi?

    Eğer yine aynı uygulama olacaksa, birkaç tane külüstür toplayalım.

    Benim yorumuma gelince: İnşallah eski hurda araçlar trafikten men edilir. Bakımı düzgün eksiksizlere değil.

    Bazılarının fren lambaları yanmıyor, kimisinin tek farı yanıyor, kimisinin kısa far yanmayıp uzunları yanıyor, kimisinin sinyali kornası çalışmıyor, kimisinin heleki eski bakımsız kamyonların frenleri tutmuyor...............................
  • İyide bu tasarıyla eski araçlar men edilmeyecek, bakımlı olmayan araçlar men edilecek, bakımlı 70 model bir araç bu testlerden geçebilir, ama eksoz dumanından kendisini bile göremediğimiz kamyonlar geçemez
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.