Şimdi Ara

İTÜ Ekonomi Bölümü Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
4
Favori
14.539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar forumda bilgi kirliliği gördüm çok. Ayrıca özelden soru soranlar çok fazlaydı. Kısaca bilgi vermek için geldim.

    ITU Ekonomi ilk ogrencilerini TM-1 puan turunden 2013-2014 yilinda almaya basladi ve 18.788 basari siralamasiyla 413 puandan kapadı. 2014-2015 yılında ise 423 puan ile yaklaşık 17.000 civarında kapandığını biliyoruz. Bir yükseliş grafiği olduğunu kabul etmek gerekir.

    Bolumumuzun egitimi yuzde 100 ingilizcedir ve hocalar dil konusunda taviz vermiyorlar.

    ITU Ekonomi bolumunun mevcut iktisat programlarindan belki de en onemli farki, ogrencilerine lisans duzeyinde bir veya iki sektor alaninda uzmanlasma egitimi vermesidir. Mezun olan ogrenciler 3. Ve 4.sinifta alacaklari secmeli derslerine gore saglik ekonomisi, cevre ekonomisi, telekonunikasyon, teknoloji vb yeni gelismekte olan sektorlerle birlikte bankacilik ve finans, kurumlararasi duzenleme vb gibi var olan mevcut alanlarda uzmanlasacak.

    Graduation Project
    Humanities or Art Elective.
    Project Appraisal
    Turkish Economy

    Sayısal Analiz Alanı

    Differential Equations
    Mathematical Economics
    Microeconometrics
    Time Series Econometrics

    Yenilikçilik, Teknoloji ve Endüstri Alanı

    Economics of Education
    Energy Economics
    Environmental Economics
    Health Economics
    Transportation Economics
    Urban Economics

    Stratejik Düşünme Alanı

    Behavioural Finance
    Economics and Psychology
    Experimental Economics
    Market Structure and Strategic Behaviour

    Kurumlar ve Düzenlemeler Alanı

    European Economics and Institutions
    Income Distribution and Poverty
    Labor Economics
    Regulatory Economics and Regulated Markets

    Program gunun sartlarina gore yeniden harmanlanmis oldugundan bir cok universitede yuksek lisans dersi olarak okutulan Game Theory and Strategy vb dersler lisans ders programinda bulunmaktadir.

    Bolumun cogu iktisat programindan bir diger farki ise sayisal analiz yetenegi yuksek iktisatci yetistirme amacidir. Bu durumun onemi gerek is bulma konusunda gerekse donanimli bir iktisatci olunmasi acisindan hocalarimiz tarafindan defaatle vurgulanmaktadir. Is konusu demisken; bolumumuz Borsa Istanbul, Merkez Bankasi vb devlet kuruluslarinin yani sira hocalarimizin cogunun ozel firmalarda danismanlik yapmasi sebebiyle ozel sektorle is birligi icindedir. Gecen yil bolum bunyesinde duzenlenen ekonomi seminerlerine Borsa Istanbul resmi olarak sponsor olmustur. Bu yıl ki seminerlerin sponsoru ise telekomünikasyon sektöründen Ericsson dur.

    Akademik kadromuzdaki hocalarimizin hepsi yurtdisi lisansli veya yuksek lisansli-doktorali, cogu yurtdisindaki universitelerde ogretim gorevlisi statusunde yer almis veya ders vermistir, bir kismi ise hala Koc-Sabanci gibi seckin vakif universitelerinde ders vermektedir. Bölüme gelecek yeni hocalarımızla birlikte bünyemizdeki hoca sayısı 11'e, yabancı hoca sayımız ise 4 e yükselmekte. Yurtdışından gelen akademisyenlerin en büyük artısı dil konusunda ve öğrenciye ufuk açmasının yanı sıra, bölümün globalleşmesinde önemli rol oynuyor.

    Prof. Dr. Fuat Erdal - Ph.D., University of Nottingham
    Prof. Dr. Bülent Güloğlu - Ph.D., Universite de Paris 12, Val de Marne
    Doç. Dr. Sencer Ecer - Ph.D., University of Texas at Austin
    Doç. Dr. Tolga Yuret - Ph.D., Boston University
    Y. Doç. Dr. Resul Aydemir - Ph.D., University of Texas at Austin
    Y. Doç. Dr. Sinan Ertemel - Ph.D., Rice University
    Y. Doç. Dr. Ayşegül Kayaoğlu-Yılmaz - Ph.D., Universite Catholique de Louvain

    Y. Doç. Dr. Christopher Hannum - Ph.D., Colorado State University
    Y. Doç. Dr. Nasreen Nawaz - Ph.D., Michigan State University
    Y. Doç. Dr. Shourjo Chakravorty - Ph.D., University of Florida
    Y. Doç. Dr. David Seymour - Ph.D., Boston University

    Mühendislikte yetkinliğini ispat etmiş olan Teknik Üniversite, teknik bilgisini tamamlayacak şekilde sosyal bilimler alanına da ağırlık vermeye başlamış ve ilk olarak Ekonomi Bölümü'nü açmıştır. İTÜ Öğrenci İşleri sitesinden programı inceleyebilirsiniz. ( Bkz.http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/ECNE/201410.html) Bölüm İstanbul da bir devlet üniversitesinde İngilizce Ekonomi eğitimi almak isteyen adaylara güzel bir imkan sunmakta.


    Ben 7k olarak girdim 2 sene önce bölüme. O zamanlar son gün tercih listesinde ismini görmüştüm, dayım endüstri'de prof olduğundan onun yanına gidip hocalarla konuşmuştum. Siz şanslısınız, en azından elinizde araştırma imkanı var. Zamanınız varsa gidip Boğaziçi - İTÜ - ODTÜ gibi okulları yerinde görün, oradaki akademisyenlerle görüşün. Çoğu okul tanıtım günleri yapıyor, gidin katılın, aklınızdaki soruları sorun. İnternet mecrasında yararlı bilgiler olduğu kadar çok fazla bilgi kirliliği de var. Umarım hepiniz doğru tercihleri yaparak gönlünüzdeki bölüme gidersiniz.


    Haricinde soruları olan yazabilir, özelden ziyade buradan sorarsanız diğer arkadaşlar da görmüş olur. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım







  • Öncelikle İTÜ kaliteli bir okul, bunu uluslararası ve geçerli birçok araştırmaya bakarak söylüyoruz.

    Ama 41 kişi alıp, iktisatın yerine farklı bir isim kullanıp(aynı program) daha mezun vermeden "Bakın biz ODTÜ'den iyiyiz, bak bak puanlara bak" demek çok yanlış bir yaklaşım. Tabiki iyisiniz, farklı bir eğitim anlayışınız var; ancak daha mezun verip bu mezunların işlerinde ne derece başarılı olduklarını gözlemlemeden tabir-i caizse bu ülkenin finansını yıllarca yönetmiş ODTÜ'ye kendinizi denk görmeniz hata olur. Olay kaç puanla girdiğine değil nasıl çıktığına bakar.


    Tek alana yoğunlaşma işi benim kafama yatmadı. İktisat bir bilimdir, psikoloji gibi. Nasıl ki lisans düzeyinde iken "klinik, sosyal, deneysel..." gibi psikoloji alanlarına yoğunlaşmıyor, yüksek lisansa bırakıyorsak iktisat için de aynısını yapmalıyız.

    Nitekim, ITÜ TM alanında güzel bir başlangıç yapmış köklü bir üniversitemiz. Seçecekler, eğer iktisat bölümü için kararları kesinse, gönül rahatlığı ile seçebilir. Ben olsam ODTÜ iktisat bölümünü yukarıdaki sebeplerden dolayı öne yazardım; ancak İTÜ gelince de üzülmez idim.
  • u.ozbek kullanıcısına yanıt
    İTU ekonomiye gitmek mi

    ODTU iktisata gitmek mi beni avantajli kilar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aslında ODTÜ-İTÜ kıyaslamasına pek girmek istemiyorum. İkisinin de Türkiye nin en iyi üniversiteleri arasında olduğunu söylemeye gerek yok. Mezunları, piyasadaki bilinirlikleri ortada. Avantaj kavramı ise birçok şeye göre değişiyor. Ama bulundukları konum üstüne konuşmamız da fayda var. Öğrencilerin çoğu Ankara - İstanbul ikileminde kalıyor. İstanbul Ankaraya göre çok daha canlı yaşayan, sadece konum sebebiyle bir çok avantajı beraberinde getiren bir şehir. Özel sektörün kalbinin burada olduğunu söylemeye gerek yok. İş, staj imkanları fazlasıyla mevcut. Üniversite ve staj dışında kendini geliştirebileceğin bir çok imkan İstanbul da var. Parttime çalışma, kurslar, sosyal aktiviteler diğer şehirlere göre üst düzeyde. Ankara ise nispeten daha kapalı bir şehir. Devlette kariyerime devam etmek istiyorum dersen o zaman avantaj sağlayabilir, ancak İstanbul da okuyup devlete giren bir çok mezun da mevcut. Ben istanbul da okumanın bile büsbütün bir fark yaratacağı kanaatindeyim, seçimimi yaparken bunu göz önünde bulundurdum hep.

    Bölüm olarak konuşursak İTÜ Ekonomi daha genç bir bölüm. Bunun avantajları olduğu gibi kişiye göre dezavantajları da var. Lisans düzeyinde sektörel uzmanlık veriyor olması(telekomünikasyon, finans, sağlık, enerji, eğitim ekonomisi vb), uluslararası akademik kadro(tüm hocaların Michigan State, Boston, Texas Austin, Rice vb üniversitelerde yüksek lisans veya doktoralı olması, bünyesinde şimdiden 4 yabancı akademisyen bulundurması), İngilizce konusunda taviz verilmemesi, gerçekten %100 ingilizce bölümün hakkının verilmesi, 40 kişilik butik düzeyde kontenjanı olması, İstanbulda bulunması belli başlı avantajları.

    ODTÜ ile arasında 6 puan var ki bu tercih döneminde muhtemelen ODTÜ yü geçecek. İTÜ Ekonomi yükseliş trendinde bir bölüm, piyasada ve öğrenciler arasında İTÜ Ekonomi algısı yerleştikçe puanları çok daha hızlı artacaktır. Kimine göre dezavantajı ise mezununun olmaması. Ancak piyasadaki İTÜ algısı ve bilinirliği bu konuda İTÜ Ekonomi ye fazlasıyla yardımcı oluyor. Şimdiden 2.sınıf arkadaşlarımız TEB, FİNANSBANK vb yerlerde staja başladılar, uzun dönem staj teklifi aldılar. Kafanda iş konusunda da soru işareti olmasını istemem.

    ODTÜ İktisat bu işi yıllardan beri sürdüren bir program, ancak son yıllarda büyük bir düşüş trendinde olduğunu söylemek gerek. Önce 6k sonra 9k, 12k derken 14k lara dayanmış bir bölüm. Bu düşüşün nerede duracağı ise tam belli değil. İTÜ yü tercih ederken göz önünde bulundurman gereken şeylerden biri de bu bence. 5 yıl sonra mezun olurken ilk 10 k, 5k tabanı olan bir bölümden mezun olmak daha avantajlı olacaktır. Tabi bu durumda kontejyanların da büyük bir önemi var.

    Son olarak nereden mezun olursan ol kişisel gelişimin, not ortalaman, staj deneyimlerin ve ingilizce seviyen seni önplana çıkarır. İTÜ, ODTÜ adı da buna fazlasıyla katkı sağlar. Hepsini bir tartıya koyduğunda İstanbul un çok daha fazla avantajı ile öne çıktığını söylemem gerek, ben tercih yaparken bunlara dikkat edip kararımı vermiştim. Vizyon açısından da istanbul ve itü bana fazlasıyla katkı sağladı diyebilirim

    Umarım yardımcı olmuşumdur. Tamamen öznel düşüncelerim bunlar. Sen yine de karar verirken istediğin bölümün akademisyenlerine, öğrencilerine soru sor. Eğer istanbul'da yaşıyorsan 7 Temmuz'a kadar Ayazağa kampüsünde Tanıtım Günleri var İTÜ'de. Oradaki standımıza gelip hem biz öğrenciler ile, hem de akademisyenlerimiz ile görüşme fırsatı bulabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi u.ozbek -- 4 Temmuz 2015; 11:55:31 >




  • peki ÇAP imkanı bulur muyuz? yani küçük kararsızlıklar yaşadım ben işletme muh falan düşündüğüm oldu. Çift ana dal/yan dal yapabilirsem güzel olur gibi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seydabucak -- 4 Temmuz 2015; 14:22:58 >
  • Endüstri, İşletme ve Matematik Mühendisliği ile Çap programımız mevcut. Gıda, gemi deniz tekonolojisi, cevher hazırlama mühendisliği ile de görüşmeler yapıldı. Şu an komisyondan onay bekliyor. Son sene alacağımız seçmeli dersler ve hocalarımızın farklı sektörlerle (enerji, iletişim, gıda) yaptığı araştırmalar, çalışmalar baz alınarak bu çap programları belirleniyor. Bu anlaşmaların hepsi bu yıl yapıldı ve hala diğer bölümlerle görüşmeler sürüyor. Devamı gelecek diye umuyoruz.
  • İtü Ekonomi Bölümü Tanıtım ve Tercih Günü yarın 14.00'da bölüm başkanımızın sunumuyla Maçka fakültesinde gerçekleşecek. Tercih etmeyi düşünen, merak eden herkesi davet ediyoruz. Etkinlik ayrıntılarına linkten ulaşabilirsiniz :)

    https://www.facebook.com/events/400160166855186/
  • Öncelikle İTÜ kaliteli bir okul, bunu uluslararası ve geçerli birçok araştırmaya bakarak söylüyoruz.

    Ama 41 kişi alıp, iktisatın yerine farklı bir isim kullanıp(aynı program) daha mezun vermeden "Bakın biz ODTÜ'den iyiyiz, bak bak puanlara bak" demek çok yanlış bir yaklaşım. Tabiki iyisiniz, farklı bir eğitim anlayışınız var; ancak daha mezun verip bu mezunların işlerinde ne derece başarılı olduklarını gözlemlemeden tabir-i caizse bu ülkenin finansını yıllarca yönetmiş ODTÜ'ye kendinizi denk görmeniz hata olur. Olay kaç puanla girdiğine değil nasıl çıktığına bakar.


    Tek alana yoğunlaşma işi benim kafama yatmadı. İktisat bir bilimdir, psikoloji gibi. Nasıl ki lisans düzeyinde iken "klinik, sosyal, deneysel..." gibi psikoloji alanlarına yoğunlaşmıyor, yüksek lisansa bırakıyorsak iktisat için de aynısını yapmalıyız.

    Nitekim, ITÜ TM alanında güzel bir başlangıç yapmış köklü bir üniversitemiz. Seçecekler, eğer iktisat bölümü için kararları kesinse, gönül rahatlığı ile seçebilir. Ben olsam ODTÜ iktisat bölümünü yukarıdaki sebeplerden dolayı öne yazardım; ancak İTÜ gelince de üzülmez idim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tek bi alan değil iki diye biliyorum bölümde bulunan arkadaşlar yanlışım varsa düzeltsin.Ayrıca iktisat gibi geniş bir alanda mühendislik mimarlık ya da tıp gibi belirli bir meslek sahibi olmadığından dolayı uzmanlaşmanın bir avantaj olduğunu düşünüyorum ki bunun otesinde diğer iktisat programlarında aldığın dersleri de aldığından dolayı yine uzmanlaşmadığın alanda da çalışma imkanın yok gibi bir ifadeye rastlamadım onlarda da çalışmanı kısıtlayacak bir durum yok yani sadece normal bir iktisat eğitiminin yanında sektöre yönelik eğitim de alıyorsun benim anladığım bu.Senin söylediğin yukarıdaki sebepler dahilinde düşünürsek İTÜ önde gibi duruyor bu durumda.Sonuçta bir iktisatçı akademisyen olmak istemiyorsa piyasaya çıkacaktır ve belirli bi piyasaya hakim olması onu çalışmak istediği alanda ister istemez öne çıkaracaktır.Dolayısıyla senin dediğin gibi nasıl girdiği değil nasıl çıktığı önemli ve bu konuda avantaj sağladığı su gçtürmez gerçek.Bunun dışında henüz lisans eğitimi dahilinde yüksek lisans derleri alıyorsa öğrencinin vizyonunu genişleteceğini düşünüyorum kanımca.Yükseğe bırakmak mantığını çözemedim bu konuda da.

    Sonuç olarak aynı durumu farklı yorumladığımızdan dolayı ben İTÜyü üste yazacağım gibi duruyor şimdilik.Açıkçası gelmeme ihtimali var mı yok mu emin değildim pek ama son bikaç gündür geleceğine emin hissediyorum inşallah yani gelmezse de üzüleceğim heralde.Tabi son güne kadar farklı alternatiflere de açığım.Burdan da okuyan varsa farklı alternatif mesajlarınızı bekliyorum diyeyim.Bu arada sayısal puanımın da 18k civarında olduğunu belirtiyim bu alternatifleri alırken



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eliminated -- 13 Temmuz 2015; 3:00:57 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: u.ozbek

    Aslında ODTÜ-İTÜ kıyaslamasına pek girmek istemiyorum. İkisinin de Türkiye nin en iyi üniversiteleri arasında olduğunu söylemeye gerek yok. Mezunları, piyasadaki bilinirlikleri ortada. Avantaj kavramı ise birçok şeye göre değişiyor. Ama bulundukları konum üstüne konuşmamız da fayda var. Öğrencilerin çoğu Ankara - İstanbul ikileminde kalıyor. İstanbul Ankaraya göre çok daha canlı yaşayan, sadece konum sebebiyle bir çok avantajı beraberinde getiren bir şehir. Özel sektörün kalbinin burada olduğunu söylemeye gerek yok. İş, staj imkanları fazlasıyla mevcut. Üniversite ve staj dışında kendini geliştirebileceğin bir çok imkan İstanbul da var. Parttime çalışma, kurslar, sosyal aktiviteler diğer şehirlere göre üst düzeyde. Ankara ise nispeten daha kapalı bir şehir. Devlette kariyerime devam etmek istiyorum dersen o zaman avantaj sağlayabilir, ancak İstanbul da okuyup devlete giren bir çok mezun da mevcut. Ben istanbul da okumanın bile büsbütün bir fark yaratacağı kanaatindeyim, seçimimi yaparken bunu göz önünde bulundurdum hep.

    Bölüm olarak konuşursak İTÜ Ekonomi daha genç bir bölüm. Bunun avantajları olduğu gibi kişiye göre dezavantajları da var. Lisans düzeyinde sektörel uzmanlık veriyor olması(telekomünikasyon, finans, sağlık, enerji, eğitim ekonomisi vb), uluslararası akademik kadro(tüm hocaların Michigan State, Boston, Texas Austin, Rice vb üniversitelerde yüksek lisans veya doktoralı olması, bünyesinde şimdiden 4 yabancı akademisyen bulundurması), İngilizce konusunda taviz verilmemesi, gerçekten %100 ingilizce bölümün hakkının verilmesi, 40 kişilik butik düzeyde kontenjanı olması, İstanbulda bulunması belli başlı avantajları.

    ODTÜ ile arasında 6 puan var ki bu tercih döneminde muhtemelen ODTÜ yü geçecek. İTÜ Ekonomi yükseliş trendinde bir bölüm, piyasada ve öğrenciler arasında İTÜ Ekonomi algısı yerleştikçe puanları çok daha hızlı artacaktır. Kimine göre dezavantajı ise mezununun olmaması. Ancak piyasadaki İTÜ algısı ve bilinirliği bu konuda İTÜ Ekonomi ye fazlasıyla yardımcı oluyor. Şimdiden 2.sınıf arkadaşlarımız TEB, FİNANSBANK vb yerlerde staja başladılar, uzun dönem staj teklifi aldılar. Kafanda iş konusunda da soru işareti olmasını istemem.

    ODTÜ İktisat bu işi yıllardan beri sürdüren bir program, ancak son yıllarda büyük bir düşüş trendinde olduğunu söylemek gerek. Önce 6k sonra 9k, 12k derken 14k lara dayanmış bir bölüm. Bu düşüşün nerede duracağı ise tam belli değil. İTÜ yü tercih ederken göz önünde bulundurman gereken şeylerden biri de bu bence. 5 yıl sonra mezun olurken ilk 10 k, 5k tabanı olan bir bölümden mezun olmak daha avantajlı olacaktır. Tabi bu durumda kontejyanların da büyük bir önemi var.

    Son olarak nereden mezun olursan ol kişisel gelişimin, not ortalaman, staj deneyimlerin ve ingilizce seviyen seni önplana çıkarır. İTÜ, ODTÜ adı da buna fazlasıyla katkı sağlar. Hepsini bir tartıya koyduğunda İstanbul un çok daha fazla avantajı ile öne çıktığını söylemem gerek, ben tercih yaparken bunlara dikkat edip kararımı vermiştim. Vizyon açısından da istanbul ve itü bana fazlasıyla katkı sağladı diyebilirim

    Umarım yardımcı olmuşumdur. Tamamen öznel düşüncelerim bunlar. Sen yine de karar verirken istediğin bölümün akademisyenlerine, öğrencilerine soru sor. Eğer istanbul'da yaşıyorsan 7 Temmuz'a kadar Ayazağa kampüsünde Tanıtım Günleri var İTÜ'de. Oradaki standımıza gelip hem biz öğrenciler ile, hem de akademisyenlerimiz ile görüşme fırsatı bulabilirsiniz.

    İTU asla 5k taban yapabilecek bir okul değil iktisatta, ki o kadar düşük kontenjan koymalarına rağmen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Evet İTÜ reklamı sevmez çok çok az gider liselere bu da inanın puanlarının muadili hatta belki çoğu alanda daha iyi olduğu ünilerden geri kalmasına neden oluyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam iş olanakları sizce nasıldır aynı zamanda hukuka gitmediğime pişman olur muyum
  • Konuya iki yıldır ileti girilmemiş ama ben yazıyorum.
    Bana burası geldi arkadaşlar,mezunlardan hala okumakta olan abilerimden/ablalarımdan bilgi almak isterim.
  • Up

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ben de seneye buradayım up up

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • odtü iktisatın ardından ikinci tercihim. 2020de 4bin küsürdü. bu sene 3.2k diyorum. herkese bol şans.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.