Şimdi Ara

Amerika'da Yüksek Lisans için Kabul Aldım (Yeni haberler son mesajda)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
66
Cevap
15
Favori
6.268
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar hepinize merhaba, aslında konu dışına açmayı düşündüm bu konuyu fakat oraya daha çok işin sosyal yönünü içeren bir konu açarım artık gidince. Boş yere ceza yemeyelim şimdi

    Amerika'da yüksek lisans için geçen yılın son ayında başvuru yapmıştım, yaklaşık 2 hafta önce de kabulümü almış bulunmaktayım, biraz geç açtım konuyu. Bazı temel bilgileri madde madde verip, sorular vs. olursa yanıtlamaya çalışacağım.

    -> Öncelikle şu an İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde İngilizce Mütercim Tercumanlık son sınıf öğrencisiyim, bu dönem de okuldaki son dönemim. Genel not ortalamam 3.80 civarında, başvuruda önemli bir etken olduğu için yazmak istedim.

    -> Kabul aldığım okul Iowa State University. (Sitesihttp://www.iastate.edu ) Yüksek lisans bölümüm İkinci Dil Olarak İngilizce Öğretimi / Uygulamalı Dilbilim üzerine olacak. (Teaching English as a Second Language / Applied Linguistics, kısaca TESL/AL) Aslında 2 okula daha başvuracaktım, Penn State dahil olmak üzere. Fakat bu üniversiteyi hocam çok tavsiye etmişti, kendisi de oradan doktorasını almış. Buradan kabul alınca diğer okulların başvuru ücretini yatırmadım bile.

    Meraklısına kabul mailimi de şöyle göstereyim, ekte de gönderilen kabul mektubunun dijital hali var:
     Amerika'da Yüksek Lisans için Kabul Aldım (Yeni haberler son mesajda)

    -> Başvuru sürecinden biraz bahsedeyim. Amerikada'ki çoğu okul (Türkiye'de de olduğu gibi) üniversite son senesindeyken yüksek lisans başvurusu kabul ediyor. Ben de 3. sınıfın sonunda YL yapmaya karar verip, 4. sınıf ilk dönem bitimi başvurdum. Başvuru süreci hem zor hem kolay oldu aslında, kolay kısımları gerekli belgeleri toplamaktı. Transkript, writing sample denilen yazım örneğiniz (genellikle İngilizce yaptığınız bir proje ödevi veya tezi sisteme upload ediyorsunuz) ve hocalardan aldığım 3 adet referans mektubunu sisteme yükledim. Referans mektupları için tüm işlemler tamamen online olarak yürütülüyor, yazılı bir kağıtta birşey alıp vermenize gerek yok yani, sanıyorum çoğu okul bu sisteme geçmiş artık. Önce hocalarınızın mailini giriyorsunuz, gerekli talimatlar onlara gidiyor. İşlemleri tamamladıklarında da siz doldurduklarını yine başvuru sistemi üzerinden görüyorsunuz.

    -> Zor olan kısmı TOEFL ve GRE'ye girmek oldu. TOEFL'da benim için zor birşey yoktu, zaten İngilizce'yle çok haşır neşir olduğumdan rahatlıkla geçebildiğim bir sınav oldu. Fakat gerçekten pahalı bir sınav, yanlış hatırlamıyorsam 460 lira gibi bir rakam ödedim o dönemin kuruyla. Benden istenen puan 100'dü (IBT TOEFL aldım, tavan puan 120), benim aldığım puan ise 101. GRE zor olan kısımdı aslında, çünkü Verbal ve Writing kısımları epey zordur GRE'nin. Şöyle ki Verbal'da ana dili İngilizce olan birini koysanız o bile tökezler eminim. Fakat az çok iyi bir puan alarak hallettim. Diğer zor bir kısım ise bir niyet mektubu (statement of purpose) yazmak, kesinlikle dünyanın en zor işi olabilir bu mektup. Hocalardan aldığım desteklerle, internetten araştırmalarla vs. bir mektup yazdım.

    -> Okula aynı zamanda öğretim asistanlığı için de başvurmuştum fakat pek ümitli değildim, çünkü genellikle doktora öğrencilerine veriliyor bu asistanlıklar. Ki öyle de oldu, asistanlığın en azından ilk senem için verilmediği iletildi. Asistanlığın verdiği olanaklar gerçekten harika, okul ücretinizden yarı yarına kesinti ve aylık maaş şeklinde güzel imkanlar elde ediyorsunuz. Okuldan okula değişebilir tabii bu anlattıklarım.

    -> Her neyse, başvurumu gönderdikten yaklaşık bir buçuk ay sonra bölümün koordinatöründen mail geldi. Mailde başvuranlardan bazılarıyla (muhtemelen ilgilendikleriyle) Skype üzerinden görüşme yaptıklarını söyledi. Ertesi gününe de Skype üzerinden 15 dakikalık bir görüşme yaptık, aslında çok heyecanlanmıştım görüşme öncesi ama endişe edilecek bir şey yokmuş. Tamamen havadan sudan, yaptıkları faaliyetlerden bahsetti. Bana bu okulu niye tercih ettiğimi, şu an neler üzerinde çalıştığımı sordu. Zaten niyet mektubumda da belirttiklerimi daha sade bir dille aktardım.

    -> Burs için herhangi bir kuruma başvurmadım, çünkü hem benim alanım için Türkiye'de doğru düzgün burs yok hem de burs veren kurumlar benim düşüncelerime ters düşen kısıtlamalara gitmekteler. (Fulbright gibi) Artık gittikten sonraki yıllarımda asistanlık veya Amerika içi uygun burslara başvuracağım. İlk yıl baya bir masrafa gireceğiz mecbur, şimdiden para biriktiriyorum

    -> Bir aksilik olmazsa (vize işlemleri vs.de) önümüzdeki Ağustos ayının 2. haftası gibi yolculuğum başlayacak gibi duruyor.

    Evet arkadaşlar şimdilik aklıma gelenler bunlar, sizin de sorularınız varsa seve seve yanıtlamak isterim. Maksat bilgilenmek, konuşmak. Aksilik olmaz da seneye Amerika'da olursam aynı konu altından daha geniş bilgiler vermeye devam edebilirim.

    Hepinize iyi forumlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MinusHuman -- 20 Mart 2016; 5:44:37 >







  • Hayırlı olsun hocam başarılar .
  • Hayırlısı olsun hocam adınıza sevindim, başarılar
    Gittiğiniz zaman arada fotoğraflarla günlük hayattan kesitler anlatabilirseniz süper olur
  • JustLikeOldTimes kullanıcısına yanıt
    Tabii hocam hayirlisiyla gideyim de bol bol anlatirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu konuları görünce çok seviniyorum sizler adına... Tebrik ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • robotica R kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler hocam
  • iowa batida mi doguda mi hocam?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Markus Schulz kullanıcısına yanıt
    Illinois'nin hemen yanında hocam, batıda denebilir. Merkeze yakın.
  • iyiymis o zaman ogrenci sehri denilebilinir bildigim kadariyla ilinois gayet ugun fiyatlara sahipmis yasam bakimindan

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Markus Schulz kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam Iowa da aynı şekilde, 2 büyük üniversitenin etrafına kurulmuş öğrenci şehirleri denebilir. Fiyatlar da uygun, basit bir örnek vermek gerekirse Ekşisözlükte eyalette yaşayıp 5-10 dolara gardorabını doldurduğunu söyleyen yazarlar var.

    Tek sıkıntı ev kira fiyatlarının diğer eyaletlere göre nispeten yüksek olması, okulun sunduğu housingden faydalanmak daha mantıklı o sebeple. En azından ilk sene için.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MinusHuman -- 26 Mart 2015; 22:47:39 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • cok iyi cidden maalesef california o kadar degil :/ darisi diger eyaletlerin basina

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu tarz lisans imkanlari her bolum icin gecerli mi?
    hukuk psiko kazanabilecek durumdayim, ama sevdigim bölümler olan uluslararasi iliskiler veya isletmede iyi bi okulda okumak istiyorum. Sizce mantikli mi? Cunku ben bu bolumlere gidersem sevdigim icin ilerleyebilecegimi ve basarili olabilecegimi düşünüyorum. Ne tavsiye edersiniz bolumumde iyi derece yapip lisansa gitmek benim de su an hayalim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabii geçerli hocam. Şöyle, illa İşletme okudunuz diye İşletme üzerine YL yapacaksınız diye bir kaide yok.

    Fakat bazı üniversiteler bazı bölümler için, bölümle alakalı önceden belli bir kredide ders almış olmak veya bölümle ilgili arkaplan bilgisine sahip olmak zorunluluğunu koşuyor. Diyelim ki hukuktan mezun olduğunuz, Business Administration (İşletme) alanında yüksek yapmak istiyorsunuz. Sizden daha önceden 15 kredilik işletme dersleri almış olmanızı isteyebilir bazı okullar. Bazı okullar da istemez, tamamen sizin başvurunuzdaki yeterliliğe ve kabul eden hocaların insiyatifine bırakır.

    Mantıklı mı diye sorarsanız, sevdiğiniz alanda lisans yapmak gayet mantıklı.
  • Pekala çok teşekkür ederim size de şimdiden başarılar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ücret ve burs olanakları ne acaba? bende şuanda SAT'ye hazırlanıyorum. UCLA hedefliyorum ama pek burs imkanı yok :(
  • Senceroo kullanıcısına yanıt
    Ücret okuldan okula değişiyor, fakat ortalama bir fiyat belirlemek gerekirse bursunuz yoksa (ve çalışmayacağınızı varsayıyorum) yıllık bir 70 bin lirayı gözden çıkaracaksınız, okul ücretinden yemesine içmesine kitabına her şey dahil buna.

    Burs olanakları olarak yurt içinde Fulbright, MEB, TEV ve TÜBİTAK var ama Fulbright ve MEB'i, hedefiniz kalıcı olarak Amerika'da kalmaksa pek önermiyorum, zorunlu hizmet nedeniyle. Yurt dışında ise ABD'de çeşitli derneklerden burs alabilirsiniz ya da okulunuz size burs (veya asistanlık) sağlayabilir.
  • Vizeyi aldın mı hocam?
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Barlas kullanıcısına yanıt
    Vize randevum bu Perşembe hocam, İstanbul'a gideceğim. Pasaport bana geri gönderilince tekrar yazarım buradan
  • Tebrikler hocam
  • Gerçekten buraya mı gideceksin
     Amerika'da Yüksek Lisans için Kabul Aldım (Yeni haberler son mesajda)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.