Şimdi Ara

Doğru Teleskop Seçimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
300
Cevap
45
Favori
169.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İyi bir teleskop seçimi için hayat tarzınızı ve astronomideki hedeflerinizi gözönünde bulundurmalısınız. Aynı araba satın alıyormuşsunuz gibi düşünün, bir dağ evinde yaşıyorsanız son derece pahalı ferrari marka araba pek işinize yaramayacaktır. Teleskop seçimindeki önemli noktalara beraber bir göz atalım.

    Büyütme Gücünü Unutun! Önemli Olan Açıklıktır.

    Bir teleskobun en önemli özelliği büyütme gücü değil, ışık toplama kapasitesidir. Işık toplama kapasitesi ise teleskobunuzun birincil aynasının ya da merceğinin çapına (açıklığına) bağlıdır. Ne kadar çok ışık varsa o kadar iyi görürsünüz.

    Teleskop reklamlarında sıkça kullanılan "450 kez büyütür!" gibi sloganlara aldanmayınız, reklamı bu şekilde yapılan teleskoplar genelde ikinci kalitedir. Büyütme gücü oküler dediğimiz parçalarla rahatlıkla değiştirilebilir Önemli olan bir gök cismini büyük görmek değil net görmektir.

    Ne Kadar Büyük Bir Teleskoba İhtiyacınız Var?

    60mm-70mm mercekli ya da 3" aynalı : Ay'ın kraterlerini , Satürn'ün halkalarını ve Jüpiter'in dört parlak uydusunu rahatlıkla görebilirsiniz.

    80mm-90mm mercekli ya da 4.5",6" aynalı : Ay ve gezegenler üzerinde daha fazla ayrıntı gösterir. Parlak bulutsular ve yıldız kümeleri gözlemlenebilir.

    8" ve üstü : Işık kirliliğinden uzak karanlık bir bölgeden sönük kümeler, bulutsular ve galaksiler görülebilir.

     Doğru Teleskop Seçimi


    Büyük teleskoplar hepimiz için oldukça çekici olsalarda kullanımları küçük teleskoplara göre daha zordur. Teleskop alırken ağırlığınıda hesaba katmalısınız. Teleskobunuz onu kaldırıp arka bahçeye ya da balkona taşıyabileceğiniz ölçüde hafif olmalı ve evinizde yer kaplamamalı.

    Gözlem Yeriniz Ne Kadar Uygun?

    Büyük teleskoplar daha fazla gökcismi gösterir, fakat daha ağırdırlar ve taşınması çoğu zaman problem olur. Montajı ve ayarlarıda daha fazla zaman alabilir. Eğer karanlık bir bölgede oturuyorsanız ve arkabahçenizde gözlem yapacaksanız büyük bir teleskop tercih edebilirsiniz. Şehirde yaşayanların ise arabalarının bagajına sığabilecek hafif bir teleskop satın almaları önerilir.

    Bizim Önerimiz

    Teleskop alarak astronomiye adım atmak isteyen amatörlere önerimiz 90mm ve altı teleskopları tercih etmeleri yönündedir. Böylece teleskobunuzu daha rahat hareket ettirebilir ve gökyüzünü kısa bir zamanda keşfedebilirsiniz. Unutmayın ,en iyi teleskop en sık kullanılandır.

    Teleskop Türleri


    * Teleskop türlerini 3 ana grup altında toplayabiliriz :

    1. Mercekli Teleskoplar : Bu türde uzun bir tüp içindeki mercekten geçen ışık, göz merceğine gelir.

    Avantajları

    - Dizaynı basit olduğu için kullanımı kolay ve güvenilirdir.
    - Çok az bakım yapmak gerekir.
    - Büyük objektif açıklı olanları ile ay, gezegen ve çift yıldız gözlemleri mükemmeldir.
    - İkinci bir ayna olmadığı için görüntü kalitesi oldukça iyidir.
    - Uzak yeryüzü cisimlerini gözlemek için idealdir.
    - Optik tüp olduğu için hava akımları en aza indirilmiştir. Bu nedenle hava akımlarından dolayı görüntünün etkilenmesi engellenmiştir.
    - Renk düzeltmesi akromatik mercekli olanlarda iyi, apokramatik veya fluorit olanlarda çok iyidir.

    Dezavantajları

    - Tüm teleskop türleri arasında objektif açıklığı arttıkça fiyatı en çok pahalı olan türdür.
    - Diğer teleskop türlerinin açıklıklarına eşdeğer açıklıktaki mercekli teleskop daha ağır, daha uzun ve daha büyüktür.

    2. Aynalı Teleskoplar : Bunlarda kendi aralarında ikiye ayrılır.

     Doğru Teleskop Seçimi


    a. Newtonian Türü : Newtonian türü teleskoplar ışığı toplayan ve ikinci bir düz aynaya odaklayan bir çukur aynaya sahiptirler. İkinci ayna ise görüntüyü ana tübün dışına açılan bir penceredeki göz merceğine yansıtır.

    b. Cassegrain Türü : Bu tür teleskoplar büyük bir küresel veya parabolid çukur ayna ile hiperbolid tümsek bir ikinci aynadan oluşur. Gelen ışınlar önce çukur ayna tarafından toplanır ve ikinci aynaya yansıtılır. Bu aynadan yansıyan ışınlar ise birinci aynanın merkez bölgesindeki delikten geçerek gözmerceğine odaklanır.

    Avantajları

    - Diğer teleskop türleri ile karşılaştırıldığında objektif açıklığının her cm'si en düşük fiyata imal edilir.
    - Odak uzaklığı 1m 'ye kadar olanlar kolaylıkla taşınabilir.
    - Ay ve gezegen gözlemleri için idealdir.
    - Derin uzay cisimlerini gözlemek içinde idealdir.
    - Optik sapınçları az olduğu için oldukça parlak bir görüntüvermektedirler.

    Dezavantajları

    - Diğer türlerden daha hassas oldukları için daha çok bakım gerektirirler.
    - Yeryüzü cisimlerini gözlemek için uygun değildir.
    - Açık optik tüp dizaynı hava akımlarının görüntüyü etkilemesine sebep olur. Hava ile olan bu temas aynanın sırını bozar ve teleskobun gücünü azaltır.
    - İkinci aynaları sebebiyle, mercekli teleskoplardan daha fazla ışık kaybına neden olurlar.

    3. Hem aynalı Hem mercekli (Katadioptrik) teleskoplar : Bunlarda kendi aralarında üçe ayrılır.

     Doğru Teleskop Seçimi


    a. Schmidt-Cassegrain Türü : Bu tür teleskoplarda ışık ince bir Schmidt düzeltici mercekten geçerek gelir. Daha sonra küresel çukur aynaya çarparak tekrar geri yansır. Yansıyan bu ışınlar birinci aynanın göbeğindeki delikten geçerek gözmerceğinde odaklanırlar. Bu tür teleskoplar teleskop türleri içinde en modern olanlarıdır.

    b. Maksutov-Cassegrain Türü : Bu tür genel olarak Schmidt-Cassegrain teleskoplara benzer. Bu tür teleskoplarda bir tarafı iç bükey bir tarafı dış bükey olan ince bir düzeltici mercek kullanılır. İkinci ayna, merceğin merkez bölgesi aluminyum kaplanarak oluşturulur.

    c. Schmid-Newtonian Türü : Bu tür teleskoplar diğerlerine benzemekle birlikte; bunlarda Newtonian aynaları ve Schmidt düzeltici mercekleri kullanılmıştır. Daha çok sönük uzay cisimlerini gözlemek için kullanılırlar.

    Avantajları

    - Tüm teleskop türleri içinde en iyi olandır. Diğer türlerin, tüm optik dezavantajlarını ortadan kaldırırken, tüm avantajlarını birleştirir.
    -Derin uzay cisimlerinin gözlemi ve fotoğraf çekimi için çok uygundur.
    - Yeryüzü gözlemi ve fotoğraf çekimi içinde uygundur.
    - Ay, gezegen ve çift yıldız gözlemleri için uygundurlar.

    - Geniş bir alan üzerindeki keskin ve net görüntüye sahip optiği çok iyidir.
    - Kapalı tüp dizaynından dolayı hava akımları tüp içine giremez.
    - Rahat taşınabilen, dayanıklı ve masrafsızdırlar.
    - Teleskop türleri içinde en iyi odaklama yeteneğine sahip olan türdür.

    Dezavantajları

    - Pahalıdırlar.
    - İkinci aynaları sebebiyle, mercekli teleskoplardan daha fazla ışık kaybına neden olurlar









  • hocam yazıların hepsini okudum fakat bilimsel seyler oldukları için zorlandım biraz ben almayı düşünüyorum ucuz yollu bişi gittigidiyorda 250YTL ye var bi kaç teleskop onlar işimi görürmü acaba amac sadece gök yüzünü izlemek her hangi bilimsel amac güdmüyor alttaki linkte mevcut bahsettigim teleskop

    TELESKOP
  • Sadece 60 mm teleskopla bile çok şey görülebilir. satürnün halkaları, jüpiterdeki kuşaklar (hatta berrak bir gökyüzünde, teleskobun sarsılmayacağı rüzgarsız bir havada ve çok iyi konsantre olarak jüpiterdeki kırmızı lekeyi bile görebilirsiniz) venüsün evreleri ve mars dünyaya yakın iken kızıl gezegen marsın üzerindeki siyahlıklar... Aydaki kraterlerin muhteşem görüntüsünü saymıyorum.... Ancak teleskobu kullanmak o kadar kolay değildir. her şeyden önce gözlenecek olan gök cismini teleskopla bulmak ve odaklamak bir marifet ister. Ayrıca teleskop görüntüyü büyüttüğü için bir gökcismi, dünyanın hareketinden dolayı çok kısa sürede görüntüden çıkar. Gökcismini takip etmek için kaydırma somunlarını çok iyi kullanmak lazım. fakat tecrübe kazandıktan sonra artık bu işler çok kolaydır. Özellikle bir gök cismini bulma işinde klavuz dürbün çok işe yarar. Bu teleskobun üzerindeki küçük bir dürbündür. ancak onun da ayarını çok iyi yapmak gerekir.

    Size tavsiyem hiç olmazsa 60 mm lik teleskoptan mutlaka alın. Uzakdoğu malı bile olabilir. Fazla pahalı değildir (200 ytl civarı) Ancak teleskobun ayaklarının sağlam olmasına dikkat edin.

    Teleskop kullanırken stellarium isimli program çok işinize yarayacaktır.
    http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/stellarium/stellarium-0.7.1.exe




  • global_playboys
    O teleskop fena değil. Bence alabilirsin.
    (Ancak reklam amacı ile, sembolik olarak gezegenlerin keşif uydularından ya da hubble teleskobundan çekilen görüntüleri kullanılmış. teleskopta gezegenler o şekilde gözükmez)
  • peki hocam yukarıdaki linkte bulunan teleskoplar isimi görürmü daha önce hiç böyle birsey kullanmadım birsey daha normal yeryüzündede kullanabilirmiyim bunu dürbün vazifesi olarak felan çok uzaktaki cizimleri yakınlastırmak için fotografcılık ile ilgileniyorum bazen işime yarıyor böyle seyler o bakımdan soruyorum
  • benden önce davranmıssın oradaki görüntüleri dikkate almadım zaten öyle bir beklentim yok zaten ben net bir görüntü elde edeyim yeter bana yani incelerken bu ne ya felan olmam umarım
  • teleskop ile yeryüzü cisimlerini de gözlemleyebilirsin. dürbünden çok daha kaliteli ve ayaklı olduğu için titremelerin olmadığı konforlu bir görüntüdür. O linkteki 76 mm lik teleskop rahatlıkla işini görür. O objektif çapı ile yeryüzü cisimlerinde 100x büyütme gücünü rahatlıkla kullanabilirsin. Bu da dürbün ile görülen bir yere dürbün içinden dürbünle bakmaya benzer.
  • peki dostum ufak bir soru daha sorayım örnegin fotograf makinlelerinde bilindigi üzere 12x optik zoom çok iyi bir zoom dur. dedigin 100x i fotograf makinlerine göre kıyaslarsak kaç x e tekabül ediyor bildigim kadarı ile teleskopların 1x i makinelerin bayabi x i yapıyor ve ortalama kaç km uzaklıktaki bir cismi asagı yukarı kaç metreye getirebiliriz örnegin 30 km uzaklıktaki bir arabayı 10 metre gibi
  • sayın edi,
    anladığım kadarı ile bu konu ile yakından ilgilisiniz. ben CNC akinası üzerine çalışmalar yapıyorum. program, elektronik ve makina aksamı olarak. bir aralar bu konu dikkatimi çekmişti.(teleskoplar) CNC de çukur ayna yapmayı falan kafama koymuştum. ancak çok bilinmeyenli bir durumla karşılaşınca durdurdum. eğer bu konuda yeterli bilginin olduğunun düşünüyorsan ister forumdan isterse PM olarak haberleşelim.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: global_playboys

    peki dostum ufak bir soru daha sorayım örnegin fotograf makinlelerinde bilindigi üzere 12x optik zoom çok iyi bir zoom dur. dedigin 100x i fotograf makinlerine göre kıyaslarsak kaç x e tekabül ediyor bildigim kadarı ile teleskopların 1x i makinelerin bayabi x i yapıyor ve ortalama kaç km uzaklıktaki bir cismi asagı yukarı kaç metreye getirebiliriz örnegin 30 km uzaklıktaki bir arabayı 10 metre gibi


    Mesela bir dürbün için 12x demek, uzaktaki bir nesnenin bir kenarının uzunluğunun çıplak gözle kıyaslandığında dürbünle 12 misli daha uzun gözükeceğini belirtir. Burada kriter çıplak gözdür. Fotoğraf makinelerinde ise 12x demek en düşük zoom lu görüntü baz alındığı zaman, en düşük zoom da çekilen uzaktaki bir cisim ile en yüksek zoom da çekilen görüntüsü kıyaslandığı zaman cismin bir kenarının uzunluğunun 12 misli daha uzun gözükeceği anlaşılır.

    Burada x ile gösterilen büyütme gücü bir yaklaşma ifadesi değildir. Zaten büyük gözüken görüntü yaklaşmış olur ancak cismin ne kadar yaklaşmış gözükeceği, cismin uzaklığına bağlıdır ve trigonometrik bir hesapla bulunur.




  • yani hocam söyle basit bi hesap yaptıgımızda senin dedigin gibi 100x i baz aldıgımızda 30km uzaktaki bir cismi 300metre yakındaymıs gibi görme sansımız oluyor sanırım yinede varsa bi yalnısım düzentirsin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: firkete

    sayın edi,
    anladığım kadarı ile bu konu ile yakından ilgilisiniz. ben CNC akinası üzerine çalışmalar yapıyorum. program, elektronik ve makina aksamı olarak. bir aralar bu konu dikkatimi çekmişti.(teleskoplar) CNC de çukur ayna yapmayı falan kafama koymuştum. ancak çok bilinmeyenli bir durumla karşılaşınca durdurdum. eğer bu konuda yeterli bilginin olduğunun düşünüyorsan ister forumdan isterse PM olarak haberleşelim.

    hm, çok yakından bir ilgim yok desem, yani yardımcı olamayacağım o kadar bir bilgim yok maalesef. Sadece bu bilgileri paylaşmak adına bir konu altında açma gereği duymuştum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: global_playboys

    yani hocam söyle basit bi hesap yaptıgımızda senin dedigin gibi 100x i baz aldıgımızda 30km uzaktaki bir cismi 300metre yakındaymıs gibi görme sansımız oluyor sanırım yinede varsa bi yalnısım düzentirsin


    yok tam olarak öyle değil, görüntüyü yaklaştırmıyor sadece onu büyütüyor, fakat kaotika'nında bahsettiği gibi büyütmede yaklaşmada cismin uzaklığıyla ilgilidir, sonsuz odakta olan bir görüntü sabit oküler ayarı ile yanındaki daha uzak cisimerlde görebilirken yeryüzündeki cisimler eğer sonsuz odaktan içeride ise her bir cismi görmek için ayrı ayrı oküler ayarı yapman gerekir, hatta bazen daha uzaktakileri daha net görebilmek için daha hassas oküler takman gerekir.




  • sevgili dostlar cok gzl anlatıyorsunuz ama benim bu konuda hiç bir bilgim yok o yüzden söylediklerinizi anlamakta güclük cekiyorum benim ögrenmek istedigim tam olarak yukarıda verdigim linkteki teleskop ile ne kadar uzazaklıktaki bir cismi örnegin bir arabayı rahat bir sekilde görebilirim söyle acıklarsanız sevinirim 10km uzaklıktaki bir arabanın plakasını okuyabilirsin yada markasının ne oldugunu anlayabilirsin yada sadece onun bi araba oldugunu görebilirsin seklinde. Ben tasarımcıyım teleskopa uygun bişiler uydurup fotograflar cekicem önümüzdeki ayın ortasında yurt dısından fotograf makinem gelecek ya Canon S2 yada S3 cok uzak mesafedeki cisimlerin kus yada hayvan gibi yalnıs anlasılmayım fotograflarını cekicem o yüzden ben ne kadar uzaktaki bir cismin rahat bir sekilde fotografını cekebilirim benim için bu cevap gerekiyor
  • hmm onun için teleskop iyi seçim değildir, yeryüzündeki cisimleri çekmek için en iyi seçim kamera objektifi satın almaktır, futbol maçlarında görürsün böle önünde teleskop büyüklüğünde objektif takılı fotğraf makineleri var, işte onlardan alman gerekli senin. teleskop sadece sonsuz odaktaki cisimleri göstermek için tasarlanmıştır.

    senin asıl ihtiyacın olan şey bu bence
     Doğru Teleskop Seçimi


    bunlarada bu sayfadan ulaşabilirsin;
    http://72.14.221.104/search?q=cache:lfJgN5LJOvgJ:www.hepsikamera.com/price.php+objektif+fiyatlar%C4%B1&hl=tr&gl=tr&ct=clnk&cd=1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _fisico_ -- 9 Temmuz 2006; 13:20:47 >




  • arkadasım dalga gecer gibi cevap vermişsin sanırım gönderdigin objektifin fiyatı hakkında bir bilgin yok o objektifler ortalama 12000YTL civarında olan objektifler bahsettigin makinelerde dslr ler yani onlarda ortalama 1500YTL ve üzeri yani uzun lafın kısası senin bahsettigin gibi yapmaya kalktımmı ben 15000YTL ve üzeri bir bütceyi gözden cıkarmam gerekir ben yukarıda amatör bi fotografcı oldgumu belirttim bir önceki postumdada sadece ögrenmek istedigim seyi net bir sekilde sordum bunun dısında bilmek istedigim birsey yok yinede önerin için tşkler saygılar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: global_playboys

    hocam yazıların hepsini okudum fakat bilimsel seyler oldukları için zorlandım biraz ben almayı düşünüyorum ucuz yollu bişi gittigidiyorda 250YTL ye var bi kaç teleskop onlar işimi görürmü acaba amac sadece gök yüzünü izlemek her hangi bilimsel amac güdmüyor alttaki linkte mevcut bahsettigim teleskop

    TELESKOP


    Linkteki aletle haftasonu gözlem yaptım(sanırım aynısı). Adamın biri kordona kurmuş 1 ytl ye gözlem yaptırıyordu jüpiteri 3 uydusuyla beraber gördüm hatta aynı karede 2 de yıldız gözüküyordu çok garibime gitti o kadarcık ufacık noktada bile çıplak gözle görülmeyen 2 yıldız 3 uydu vardı + jüpiter ufacık 1 noktada 6 ışık kaynağı bide uzayın tamamını düşündüm daha doğrusu düşünemedim bi garip oldum yaa. ama jüpiter parlak küçük bir top olarak gözüküyodu sadece halka fln göremedim.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: global_playboys

    hocam yazıların hepsini okudum fakat bilimsel seyler oldukları için zorlandım biraz ben almayı düşünüyorum ucuz yollu bişi gittigidiyorda 250YTL ye var bi kaç teleskop onlar işimi görürmü acaba amac sadece gök yüzünü izlemek her hangi bilimsel amac güdmüyor alttaki linkte mevcut bahsettigim teleskop

    TELESKOP


    Bu yanılmıyosam newtonian.Bende bi tane newtonian var ve yeryüzüne bakıldığında görüntüyü ters gösteriyo.(Gökyüzünüde ters gösteriyoda, gökyüzü olduğu için fark etmiyo.)Bide fotoğraf falan çekmek istiyosan bu teleskopla olmaz.Gerçe belki aparatı vardır yine bi araştır ama aparatsız çekilmiyo.Ben teleskobumdan gayet memnunum ayı özeelikle net bi şekilde inceleyebiliyorum aynı 1 metre uzağımdaki bi tabloya bakar gibi.Bunun dışında güneş sisteminin diğer gezegenlerini de yuvarlak bi şekilde görüyosun.Çıplak gözle nokta olarak gözüküyolar.Jupiterin lekeleri ayırt edilebiliyo.Bu yazıda büyütmesi önemli değil denmiş ama bence teleskoptan çabuk bıkmak istemiyosan büyütme gücü önemli.Her gün ay her gün ay nereye kadar.Bide güneş filtresi verirlerse sakın direk takıp güneşe tutma,Güneş tutulmaları için o.Ben çatlattım ordan biliyorum.
    Bu arada newtonian teleskopları biraz optik bilgisi olan sıradan bi vatandaşta maddi imkanı varsa yapabilir.Çalışma prensibi çok basittir ve bence bi aletin çalışma prensibi ne kadar basit olursa o kadar kullanışlıdır,iyidir.




  • O linkteki teleskobun özellikleri ile fotoğraf birbirini tutmuyor.
    linkte şöyle diyor
    OPTİK DİZAYN: AKROMATİK REFRATÖR OPTİK ÇAPI:76MM
    Refraktör demek mercekli demek. Oysa fotoğraftaki teleskop aynalı. Zannedersem reklam amacı ile başka fotoğraf kullanmışlar. Bir de ucuz bir dijital fotoğraf makinesini gözden çıkararak teleskobu makinaya uydurabilirsin. Ama cesur olmak gerekir.
  • arkadaslar ben tasarımcıyım onun için bi projem vardı uydurma konusu sorun degil yani uymazsada ne yapalım öyle kullanırız ayrıca oradaki acıklamalar tabiki abartıdır orada mutabıkız sadece ögrenmek istedigim seyi takrar soruyorum Allahın bi sevgili kulu gözünüzü seveyim suna bi cevap versin

    Linkteki teleskop için soruyorum ;


    quote:

    global_playboys Tarih 9 Temmuz 2006; 1:13:28

    sevgili dostlar cok gzl anlatıyorsunuz ama benim bu konuda hiç bir bilgim yok o yüzden söylediklerinizi anlamakta güclük cekiyorum benim ögrenmek istedigim tam olarak yukarıda verdigim linkteki teleskop ile ne kadar uzazaklıktaki bir cismi örnegin bir arabayı rahat bir sekilde görebilirim söyle acıklarsanız sevinirim 10km uzaklıktaki bir arabanın plakasını okuyabilirsin yada markasının ne oldugunu anlayabilirsin yada sadece onun bi araba oldugunu görebilirsin seklinde. Ben tasarımcıyım teleskopa uygun bişiler uydurup fotograflar cekicem önümüzdeki ayın ortasında yurt dısından fotograf makinem gelecek ya Canon S2 yada S3 cok uzak mesafedeki cisimlerin kus yada hayvan gibi yalnıs anlasılmayım fotograflarını cekicem o yüzden ben ne kadar uzaktaki bir cismin rahat bir sekilde fotografını cekebilirim benim için bu cevap gerekiyor




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.