Şimdi Ara

Lazerler hakkında her şey. (2.6W'lık lazerim geldi, 10.sayfa!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.215
Cevap
129
Favori
104.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu konuyu açıyorum çünkü maalesef lazerler hakkında ülkemizde hiçbirşey bilinmiyor. Bir ara çok fena merak salmıştım, yabancı lazer forumlarında DH den çok takılıyorum. Epey birşeyler kaptım forumlarda. Bunları sizlerle de paylaşmak istiyorum.

    Alıntı değildir, hepsini kendim hazırladım.

    Öncelikle şunu söyleyeyim, sanıldığının aksine lazerler, ucuz bir şey değildir.. Orta kalite lazerler 100 dolardan başlayıp 350 dolara kadar çıkıyor. Kaliteli lazerler de 400 dolar ile 20.000 dolar arası değişmekte. Eğer siz de lazerlerin zevkini alırsanız bir daha benim gibi bırakamayacaksınız. Dünyada lazer pointerlarla ilgilenen en popüler yer;www.laserpointerforums.com . Lazerlerle daha çok haşır neşir olmak isteyenler, bu siteyi mutlaka sık kullanılanlar arasına sokmalı.


    Not: 2mw üzeri lazerler büyük ölçüde tehlike saçmaya başlarlar ! Kesinlikle, canlılara, uçaklara tutmamalısınız. Özellikle 10mw üzeri IR bulunduran lazerler saliseler içinde kalıcı körlüğe neden olabilir. Başınıza gelebilecek gümrük,sağlık, hatta hukuksal sorunları üstlenmiyorum, şimdiden söyleyeyim.

    Lazerlere yeni başlayanlar lazerin parçalarını tanımak için izleyebilir.




    Bilmeniz gereken terimler:


    Beam: Lazerin havada görünen ışığı
    Dot: Beamin bir nesneye çarptığında nesnenin üzerine vuran ışığı
    IV : Gözle görülmeyen veya az görünen cilde, tutulduğu yere zarar veren ışık
    LPM: Laser Power Meter. Lazer ölçüm cihazı. Lazerlerin gücü bu cihazla ölçülür.
    Duty Cycle: Lazerin bir defada max açık kalabileceği süre. Bu süreyi aştığınızda diode'a zarar vermeye başlarsınız.
    Host: Lazerin kasası, kabı. Bir nevi dış görünüşü.
    Pump Diode / Diode: Lazerin en önemli parçası, ışığı bu oluşturur. Duty Cycle'ya uymazsanız bu parçaya zarar verirsiniz.
    Beam Divergence: Beam'in havadaki dağılma oranı.
    18650: Lazerlerde kullanılan sanayii pilinin adı
    RC123a: Lazerlerde kullanılan pilin diğer adı
    16340: RC123a tipi pilin şarj edilebilir versiyonu



     Lazerler hakkında her şey. (2.6W'lık lazerim geldi, 10.sayfa!)

    Diode

    Ortalıkda bir çok lazer mevcut. Gittigidiyor gibi sitelerden lazerleri satmaya çalışan. Misal orada 200mw olarak lanse ediliyorsa 50mw çıkarsa şanslısınız. Çünkü hemen hemen tüp satıcılar dandik ucuz firmalardan alıp, çok fahiş fiyata satıyor. Bu yüzden direk üretici firmadan almaya çalışmalısınız. Fakat maalesef ülkemizde 2mw üstü yasak olduğundan illegal olarak getirttiriliyor. O yüzden nasıl getirtileceğini burada bahsetmeyeceğim.


    Dünyada lazer pointerları üreten maalesef sadece Çin var. Fakat Çin'de ki bazı şirketler diğerlerine nazaran çok daha iyi lazer üretiyorlar. Diğer firmalar ise bu şirketlerden topluca host alıp, kendi pump diode unu ucuz firmalardan alıp birleştiriyorlar. Bu tip ucuz firmaların sattıkları lazerlerin hem duty cycle oranı hem de gerçek mw oranı çok düşük oluyor.

    Mesela firma 200mw dediyse, o oranın;

    1. Gerçek olup olmadığına
    2. IV Filter'lı ölçülüp ölçülmediğine (IR sadece 532nm dalga boyuna sahip lazerlerde bulunur)

    dikkat etmek gerekiyor.

    lazerler LPM adı verilen lazer ışını ölçen cihazlarda test ediliyor. Diodu üreten firma, yaptığı diodu sınamak için lazerlerini bu aşamaya tabii tutuyorlar. Fakat maalesef kalitesiz firmalar bu aşamayı es geçiyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var.

    Firma lazerlerini test ederken, mutlaka geçici olarak IR Filter takmak zorunda. Çünkü şuan piyasada satılan tüm 532nm lazerler, az çok IR ışın da çıkarmakta. IR ışın gözle görülmeyen fakat LPM lerde mw oranını etkileyen bir unsur. Mesela 200mw lik bir lazer düşünelim. En azından ürünün sitesinde bir lazer için ''200mw'' ibaresi kullanılmış.

    Not: IR, 445nm tipi lazerlerde bulunmaz.

    Bunu LPM ye tabii tutuyorsunuz;

    100mw beam + 100mw IR olursa bu lazerin havadaki beami 100mw gibi görünür.
    190mw ışın + 10mw IR olursa bu lazerin havadaki beamı 190mw gibi görünür.

    İşte bazı firmalar çakallık yapıp IR Filter koymadan ölçüm yapıyorlar böylece bir lazeri aldığımız zaman bakıyoruz ışını, gerçek 200mw gibi değil. IR Filter'lı ölçselerdi gerçek ışının değerini anlamış olurduk. Orta kalite lazerlerde bahsedilen değerin %95 i normal ışın, geriye kalanı IR ışındır. Kaliteli lazerlerinde tamamı gerçek ışındır fakat bunlarda 400 dolardan başlar.

    Bazı lazerler IR Filtreli olarak satılır fakat bunların yakıcılık özelliği çok yoktur. Çünkü, IR gözle görülmemesine karşın cisim yakma özelliğine sahiptir. Ürünün özelliklerinde 100mw ( With IR ) yazıyorsa bilinki o lazer en az 120mw dir. Aldıktan sonra IR filtresini çıkarırsanız 120 yi de geçer fakat parlaklığı artmaz.




    Diğer dikkat edilecek unsur; duty cycle oranı. Bu Türkçe'de '' Görev Döngüsü '' anlamına geliyor. Duty Cycle, bir lazerin maksimum açık kalması / dinlendirilmesi gereken süre. Kaliteli firmalar bunu kendi sitelerinde belirtir, fakat diğer firmalar bundan bahsetmez bu kullanıcıyı bilinçlendirmemiş olur, kullanıcının elindeki lazer çabucak bozulur. Ayrıca bu duty cycle oranı, host ve diodeu soğutmak için kullanılan heatsinkin kalitesi ile doğru orantılıdır.

    Mesela duty cycle şöyle ifade edilir. 30sec on / 30 sec off. ( 30 saniye kullandıktan sonra 30 saniye dinlendirilmesi gerekmekte ) Veya daha pahalı lazerler, 5min on, 60 sec off.

    Eğer bunlara uymazsanız lazerinizin içindeki diod çabucak bozulur, elinizde ya hiç çalışmayan lazer kalır ya da sadece IV ışık veren gözle göremediğiniz ışın verir. Bu da çok ama çok tehlikelidir. nasılolsa lazerim bozuldu deyip gözünüze tutarsanız, anında gözünüzde kalıcı hasar bırakır. Çünkü halbuki lazerinizin IR ışını hala çalışmaktadır. Diodelar genelde bozulduğu zaman dahi IR ışık verebilmektedir.

    Lazerler %90 Duty Cycle kuralına uyulmadıkları zaman bozulurlar..




    Bir diğer dikkat edilecek unsur; Stability oranı. Bu lazer ışın gücünün dakikada en fazla ne kadar değişim göstereceğidir. İyi bir lazerde en fazla %5 olmalıdır. Bu değer, lazerin LPM ye 1 dakika süreyle tutulmasıyla ölçülür. Peak değer, kısa sürede olsa lazerin ulaşabileceği max mw dir. Lazerler pilin akımını aniden almadıkları için ilk çalıştırdığınızda düşük güçte başlarlar. Yaklaşık 10sn sonunda ise gelebilecek en son noktaya gelir. Bu da pilin ve kullanılan driverın kalitesi ile doğru orantılıdır.




    Beam Divergence ise, lazerin beaminin dağılma oranı olarak ifade edilir. Eğer bu oran çok büyükse özellikle uzak mesafelerde lazerinizin beamı çok dağılır, gözle görülmez bir hal alır. lazeri alırken sizin için yakıcılık ve havadaki beaminin görünme oranı önemliyse dağılma oranının çok düşük olmasına dikkat edin. Genelde iyi 532nm lazerler <1.5mRad civarıdır. Fakat 445nm tipi lazerlerin yapısı gereği mRad oranı daha yüksektir.

    Bazı lazerlerde ise fokus ringi olur. Bu bir nevi büyüteç gibi birşeydir. Lazerin beamini kalınlaştırır veya inceltir.




    Dot ise lazeri herhangi bir yüzeye tuttuğumuzda hava da değilde tuttuğumuz nesnede gördüğümüz ışındır.

     Lazerler hakkında her şey. (2.6W'lık lazerim geldi, 10.sayfa!)






    Wavelength ise dalga boyudur. Bu lazerin rengini belirler. Eğer artık sizde lazerlerle içli dışlı olmak istiyorsanız '' kırmızı lazer '', '' yeşil lazer '' demeyeceksiniz.

    532nm yeşil lazeri ifade eder.
    445nm ile 450nm mavi lazeri ifade eder.
    635-680nm kırmızı lazerleri ifade eder.
    780nm-1068nm ise IR lazerleri ifade eder.

    Infarred lazerler ise 780nm ile 1068nm arasındadır. Bunlar dalga boyu gereği gözle görünmeyen ışıklardır. Fakat yakıcılık özelliği bulunmaktadır. En çok göze zarar veren ışın da bu dur. Bu lazerleri ayrıca satın albildiğiniz gibi tüm orta ve alt kalite lazerlerde de bu ışık az çok bulunur.

    HOME-BUILD LAZERLER

    Belki de lazerlerin en eğlenceli kısmı burasıdır. Artık firmaların ürettiği 445nm tipi lazerler sizi kesmez, kendiniz lazer yapmak / kullanıcının yaptığı lazeri satın almak istersiniz.

    445nm dalga boyuna sahip diodelar en ucuz ve en çok kullanılan diode çeşitlerinden biridir. Çünkü bu diodelar prjektör cihazlarından çıkarılır, diğer dalga boyuna sahip diodeları ise osram gibi başka firmalar üretir. İşte biz bu noktada çok daha güçlü ve çok daha ucuz lazer elde etmek için projeksiyonların içinden çıkan diodelar ile kendi lazerimizi kendimiz yapıyoruz!

    Peki neden ve nasıl ucuz oluyorlar?

    Bir projeksiyonu 1500TL ye alıyorsunuz, içinden 20 tane diode çıkıyor. Bu 20 tane diode ile 20 lazer yapıp satsanız, projeksiyon parasına hayli hayli çıkarmış oluyorsunuz. Merak etmeyin projeksiyon almanıza gerek yok :) Ayrıca tek diode'da temin edebilmeniz mümkün.

    Peki bu home-build lazerler nasıl yapılıyor?

    Öncelikle teknik bilgi ve bir çok aksesuar gerektirdiğini hatırlatmak isterim. 445nm tipi lazer yapmak için bize lazım olan bir takım parçalar var, bunlar;

    Diode
    Diodeu soğutmak için host ile uyumlu heatsink
    Host (Lazerimizin kasası)
    Driver (Elektrik akımını karşılayan parça)
    Voltaj ölçücü bir takım cihazlar
    Laser Power Meter ( Elzem değil fakat yaptığımız lazerin gücünü bilmek isteriz )








    KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE, LAZERİN GÜCÜ NE OLURSA OLSUN HİÇBİR CANLIYA TUTULMAMALIDIR. LAZERE BAĞLI OLARAK SALİSELER İÇİNDE BİLE GÖZDE KALICI HASAR BIRAKIR. O YÜZDEN MUTLAKA LAZERİNİZE GÖRE KENDİNİZE KORUMA GÖZLÜĞÜ DE ALMALISINIZ.





    Sıkça Sorular Sorular


    1- Bu kadar teknik bilgi ne işe yarayacak?

    Eğer siz de, lazeri bir hobiye dönüştürmek istiyorsanız az çok bu bilgileri bilmelisiniz. Çünkü internetten lazer satın alırken bu bilgilerden çok sık yararlanacağız.

    2 - Kaliteli lazerleri hangi internet sitelerinden almalıyız ?

    Kalitesizler

    www.dealextreme.com
    www.dinodirect.com

    Orta Kaliteliler

    www.rayfoss.com
    www.o-like.com
    www.lazerer.com
    www.wickedlasers.com


    Yüksek Kaliteliler

    www.dragonlasers.com
    www.optotronics.com
    www.laserglow.com
    www.jetlasers.org

    3- Lazer alırken nelere dikkat etmeliyiz?

    Yukarıda belirttiğim orta ve yüksek kaliteli lazer satan firmalar güvenilir ve güçlü lazer alınabilecek firmalar. Bu sitelerde yazan ürün özellikleri tamamen doğrudur. Yukarıdaki teknik bilgileri baz alarak kişisel tercihlere göre lazer seçimi yapabilirsiniz.

    4- Lazerimiz bozuldu, ne yapacağız ?

    Eğer iyi bir yerden aldıysanız lazerinizin garantisi de mevcuttur. Aldığınız firma ile iletişime geçip, sorununuzu bildirirseniz, lazeri geri göndermenizi isteyecek. Çin'e gönderirken kargo ücretini siz ödüyorsunuz ( PTT ile 9TL ) onlar yenisi ile değiştirdiğinde gönderirken kargo ücretini onlar ödüyor. Burada tereddüt edeceğimiz tek şey var; o da sabırlı olmak.

    5- Yanında şarj aleti de geliyor mu?

    Evet. Modele göre değişiyor fakat hemen hemen tüm modellerde yanında şarj aletide mevcut oluyor.

    Not: Başınıza gelebilecek gümrük sorunu, sağlık sorunu gibi nedenleri üstlenmiyorum, şimdiden söyleyeyim.

    5- Lazerlerin ömürleri ne kadardır?

    Genelde en çok sık bozulan parça diodedur. Duty cycle oranına dikkat ederseniz her bir diode'un ömürü yaklaşık 5000 saattir. ( 5000 saat açık tutma )

    6- Lazerlerin başka renkleri mevcut mu?

    Evet, turuncu gibi renkleri de mevcuttur. Fakat bunlar yapım maaliyeti gereği çok uçuk olduğundan tercih edilmemektedir.

    7- Lazerlerin bakımı nasıl olmalı?

    Lazerleri sıcak ve soğuk havalarda kullanmaktan ve diğer hava koşullarından ötürü diodeu kirlenebilir, buhulanabilir. Bunu kulak temizleyici kürdan gibi çok narin bir cisimle giderebilirsiniz. Fakat dikkatli olmalısınız, çünkü diodelar yapısı gereği çabuk kırılırlar.

    8- Kaç mw bana yeterli gelir?

    Bu aslında sizin ihtiyaçlarınız ve tercihleriniz doğrultusunda değişir. Aşağıdaki videoda 5mW, 15mW, 35mW, 50mW, 100mW, ve 150mW lazerlerin beam karşılaştırmasını bulabilirsiniz.



    9- Neden mavi lazerler daha ucuz oluyor?

    1W Mavi diodelar, genelde Casio projeksiyonların içinde bulunan diodelarda üretiliyor. Bir projeksiyonda 21 tane bu diode da bulunuyor. Lazer satan firmalar ise bu projeksiyonları satın alıp, içindeki 21 tanesiyle 21 adet 1W 445nm - 447nm lazer elde edebiliyorlar. Bu şirkete kalan tek şey, uygun hosta güzel bir heatsink kesip, driver modülünü üretip birleştirmek.

    Bu yüzden 1W 445nm ve 447nm dalga boylu lazerler, 532nm veya 600nm lazerlere göre nispeten daha ucuz oluyorlar.

    10- Mavi lazerler ile yeşil lazerlerin farkı nedir?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoldPunch -- 19 Nisan 2013; 1:13:04 >







  • kaç para bunlar kardeş
  • [DHTUBE=http://www.youtube.com/watch?v=Zn-lk9sjQdk&feature=player_embedded#!]

    buradaki şarkı nedir?
  • Peki yasal mi bunlar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BADE5B8A0 -- 19 Kasım 2011; 17:38:14 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Leopard26

    Peki yasal mi bunlar?

    Uçağa tutarsan yasal değil
  • Kaç para ? Kesin almalıyım
  • $149.00

    Yuh derim başka birşey demem
  • 9 km mesafeyi nası ayarladınız o kadar mesafeden o aparatman ve o daire
  • kaç kuruş
  • Bunların üretim amacı onu yakalım buna tutalım değildir heralde, ne amaçla üretiliyor ki bunlar
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheWertigo

    Bunların üretim amacı onu yakalım buna tutalım değildir heralde, ne amaçla üretiliyor ki bunlar

    aynen??

    not:fiyat olarak 20 tl'yede var 200 tl'yede 500 tl'yede.kalite-özellik farkı...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheWertigo

    Bunların üretim amacı onu yakalım buna tutalım değildir heralde, ne amaçla üretiliyor ki bunlar

    Lazerler genelde kesim icin uretiyorlar. Bu tip lazerler hobi amacli uretiliyor fakat cogu ulkede 2mw uzeri yasak.

    Burada bahsedemeyecegim yollardan getirttiriliyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: HJP

    quote:

    Orijinalden alıntı: TheWertigo

    Bunların üretim amacı onu yakalım buna tutalım değildir heralde, ne amaçla üretiliyor ki bunlar

    aynen??

    not:fiyat olarak 20 tl'yede var 200 tl'yede 500 tl'yede.kalite-özellik farkı...

    mesela forumda çanak antenlerle karşıyaka göztepe (yanlış olmasın) arasına wireless ağ kurmuşlardı. hizalamak için bu tarz bir lazer kullanmışlardı.
  • Nerden temin edebiliriz ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThunderVolt

    [DHTUBE=http://www.youtube.com/watch?v=Zn-lk9sjQdk&feature=player_embedded#!]

    buradaki şarkı nedir?

    In Flames e benzettim.

    GoldPunch bekliyoruz.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Youtube audioswapdan koydum adini hatirlamiyorum.

    Rayfoss.com
    O-like.com

    Daha pahali

    Dragonlasers.com

    Buralardan satin alabilirsiniz. Hepsi guvenilir firmalardir.
  • ben bunu eğlencede öte kullanmam, eğlenmek içinde o parayı vermem
  • IR Filter'ı nasıl sökeceğim?
  • bunu insan yada hayvanın gözüne tutsan gözleri eritir mi?
  • 50MW lazerim hiç bir şeye etki etmiyor ne yazık ki. Dealextreme'den aldığım True 50MW, beam var ama bir şey yakmıyor ısıtmıyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.