Şimdi Ara

Birisi 'Oyunlar Sanat Olarak Anılamaz' mı Demişti?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
     
         Amerikalı ünlü sinema eleştirmeni ve senaryo yazarı Roger Ebert, daha önce kişisel blogunda yayınlanan bir makalesinde video oyunlarını hedef göstererek, hiçbir zaman için bir sanat dalı sınıfına dahil olamayacağını yazıya almış ve bunuda türlü sebeplere bağlamıştı. Örneğin "Oyunlar kazanmayı, sanat dalları kazanmayı değil sadece deneyim etmeyi, hissetmeyi vurgular" demişti.
     
         5.000 okuyucuya ulaşan makalesinin altına gelen yorumların ardından bir kez daha konu hakkında ki fikirlerini dile getiren Ebert: " İlk sırada video oyunları göstererek yorumda bulunmam aptallıktı." dedi.
     
    " İzlemediğim bir film hakkında asla yorumda bulunmazdım. Zaten benim dile getirdiğim nokta, pek çok insanında kabul ettiği bir yargı. Buna halen inanıyorum. Ama asla dile getirmemeliydim. Bazı fikirleri kendimize saklamak daha iyi görünüyor. Oyunlarla daha içli dışlı olmadan böyle bir yazıyı kaleme almamalıydım. Benim daha önceki oyun deneyimlerim; keyif aldığım Cosmology of Kyoto ve Myst. Her iki oyunda benim için sadece emekleme dönemiydi - tekrar başka bir oyun oynamadım... Çünkü istemedim. En büyük hatam tamamen teorik olan düşüncemi dile getirmek oldu. Video oyunların asla sanat eseri olarak anılamayacağını söylemek aptallıktı. Pekala, oyunlarında birgün sanat olarak adlandırılması muhtemel.
     
    Hiç şüphesiz gelen yüzlerce poster ve sanatsal çizim çalışmalarının arasından tartışma gerektirmeyen bir şaheser bana çok yakın geldi. Sanırım Shadow of the Colossus ile başlayacağım."
           
     
         ICO, Flower, Zelda, Paper Mario, Okami, Uncharted 1-2, Legacy of Kain ve elbette yazsak sığmayacak yüzlercesi Roger Ebert'in aklını başına getirmeye yetecektir... Zaten kendiside başlanabilinecek en güzel noktadan oyun oynamaya başlamış.
     
     
     







  • Bu tarz bişeyi Türkiyeden de Okan Bayülgen demişdi.Arkadaşlarımla topladığımda arkadaşlarımın tv nin karşısına geçip oyun oynamaları beni deli ediyor bende mutfağa gidip arkadaşlarımın eşleri yada sevgilileriyle dedikodu yapıyorum tarzı bişey demişdi.
  • Trine , Braid , Machinarium , The Misadventures of P.B. Winterbottom , And Yet It Moves , Bioshock , Assassin Creed , Fallout...
  • Roger ebert'i tebrik ederim. Batılıların bu hatadan dönme yürekliliklerine çok saygı duyuyorum. Bizim gibi toplumlarda bu tür şeyler yoktur. Sanat konusuna gelince. Sanat nedir bu hala tartışılan birşeydir. Bir şeyin sanat eseri sayılmazsının kriterleri üzerinde uzlaşmaya varılamamıştır. O nedenle sanat mıdır değil midir fikir yürütemeyiz.
  • oyunlar sanat eseri değildir ondanda öte birşeydir sonuçta oyunların konseptleri felan sanattır ama oyun onları aşmıştır.
  • Ön yargılı insanlar böyle oluyor işte. Günümüzde önüne gelen herkes sanatçı olabilirken ve her ürün fütursuzca "sanat" olarak adlandırılabilirken Ico, Shadow of Colossus, Legend of Zelda, MGS, Silent Hill 1-3, Suikoden 2, Castlevania, Muramasa, Final Fantasy 1-10 gibi gerçek sanat eserleri çocuk oyunu damgasını yiyor. En azından Roger Ebert'in zihni açılmış. Darısı bizim "çocuk oyunu oynamayan" Sony fanboylarına diyelim :)
  • günümüz oyunlarının artık çocukları aştığı aşikar bence.çocuk oyunu olarak adlandırılabilecek bir çok oyunda çıkıyor tabi fakat ,bence oyun çok farklı bir dünya .senelerdir kendimizi kaptırdığımız klasikleşmiş yetişkin oyunları bence sanat eseridir.
  • o ''sanat eseri değildir oyunlar'' diyen arkadaşı bir mgs serisi oynamaya davet ediyorum hangi romanda bu kadar derin ve kapsamlı bir hikaye var ayrıca DA:orgins oynayanlar bilirler adamlar oyun için 1000 yıllık tarih yazmışlar. Bu söylemi ancak hayatında oyun olarak sadece araba yarışı futbol vs.. oynayan bir kişi söyleyebilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.