Şimdi Ara

Bir Fikir: The Witcher 3'ün Ertelenmesine Neden Kızmamalıyız

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
966
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    Sabır güzel şeydir.

    Kutsal kitaplardan, ünlü düşünürlere; anne babalarımızdan, hayatın “kendi eğitim sistemiyle verdiği derslere, hepsinin ortak noktasıdır sabretmek.

    Haşa huzurdan, amacım The Witcher 3’ün ertelenmesinden sebep bir hayat dersi vermek değil ama düşünsenize! Fast food restoranlarının bile artık yavaş olarak anıldığı bir dönemdeyiz ve hayatın bizzat kendisini tüm içeriğiyle hızla tüketmeye fena meyillenmiş durumdayız. Daha hızlı gelmesini, daha fazla olmasını istediğimiz şeylere olan hevesimiz de aynı hızla tükeniveriyor.

    Oyun endüstrisi de bu hızlı tüketimin kurbanı son yıllarda. Oyunu zaman öldürmek (ki ne kadar korkunç bir tabirdir zaman öldürmek!) amacıyla kullanan değil, bir kitap ya da film kadar; hatta onlardan daha mühim bir eğlence ihtiyacı olarak gören hardcore kitleye hitap etmekten öte yeni kitleler, yeni ticari kazançlar peşine düşen endüstri aradığını mobil platformda, sosyal medya sitelerinde bulduğu günden beri ancak büyük markaların tutunabildiği ya da bağış kampanyalarının hayat verdiği oyunların nefes alabildiği bir cenk meydanı buralar.

    Hikayenin ön plana çıktığı, 10 saati aşmakta zorlanmayan ve her bölümünde başkalaşan triple-A yapımları eskisi kadar sık göremiyoruz. Buradaki sıklıktan kastım kendime ters düşerek “daha çok istemek” değil. Siz de farkındasınız ki sadece online odaklı, multiplayer içerikli oyunlar gelen talep doğrultusunda revaçta ve düşmesine imkan vermediğim ivmeyi düşününce eski anlayışla oyun geliştirme fikri öyle herkesin kabul edeceği bir iş dalı olarak görülmüyor. Çünkü “o anı” arkadaşlarla paylaşmak üstün geldi çıkılan bireysel yolculuklardan. Ve para kazanmak isteyen firmalar da uzun geliştirme süreçleri ve maliyetler yerine tek bir noktaya odaklanmayı makul buldu.
     

         Yeni IP’lerin adım atmaya cesaret edemediği, satış rakamlarının yapımcıları madara edebildiği bu cenk meydanında hikaye odaklı gördüğümüz oyunların çoğu güçlü bir marka olarak hafızalara kazındığı için varlar. Elder Scrolls, Half Life, Gran Theft Auto, The Legend of Zelda, Uncharted, God of War…v.b. (Her ne kadar “Fallout da ne? Bekleyeni var mı?” diyenler olsa da.)

    Oyuncuların gönlünde taht kuran, güçlü bir marka olarak anılan ve kimi zaman hayal kırıklığına uğratsalar da bir şans daha tanıyabileceğimiz bu oyunlar bizden bu krediyi nasıl kazandı? Mesela bir örnek: Half Life, 1998 yılında PC’ye çıkışını gerçekleştirdi ve onun bu cenk meydanındaki yerini ölümsüzleştiren devam oyunu tam 6 yıl sonra çıkageldiğinde hikaye sunumundan animasyonlarına, grafiklerinden seslere, animasyonlarından yapay zekasına FPS türünde bilinen tüm çıtaları yükseltti. Bir diğer örnek 2002 yılında yapımına başlanan ve 2006’da piyasaya sürülen The Elder Scrolls IV: Oblivion. Ardından aynı firmadan 2008 yılında Fallout 3 (orjinalinde 2004 yılında yapımına başlanmış) ve nihayetinde 2011 yılında The Elder Scrolls V: Skyrim oyuncularla buluşturuldu. Jak 3’ün hemen ardından kolları sıvayan Naughty Dog ekibi 3 yıl sonra Uncharted: Drake’s Fortune’u sundu tabağımıza yepyeni bir IP olarak ve devam oyunu 2 yıl sonra teşrif ederek PlayStation 3 sahiplerini mest etti. Gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan birisi olarak anılan The Legend of Zelda: Ocarina of Time, tam 6 yıllık geliştirme süreci sonrasında 3D dünyaya taşınarak bugün halen oyunlarda kullanılan mekaniklere ilham oldu.

    Bütçelerine, yapım ekibinin kalitesine ve becerilerine göre değişse de bu geliştirme süreçleri, temelde amaç aynıydı. Yapımcılar bizden güven kazandılar çünkü güvenilir, standartları yeniden belirleyen, zengin içerikler sunan veya çıktığı platformun hakkını vermeyi kendine amaç edinmiş ürünlerle çıkageldiler. Ne biz bu kadar sabırsızdık tüketmek için, ne de onlar bu kadar ısrarlıydı seri üretime geçmek için. Oyunlar sadece oyunları hayatının bir parçası haline getirmiş olanları hedefliyordu; oyunları bir çekirdek olarak görenleri değil. Mobil cihazınızda kaç ücretsiz oyunu deneyip sildiğinizi bir düşünün hele…

         Peki uzun geliştirme süreçleri sonrasında büyük hayal kırıklığına uğratan oyunlar da yok mu? Var elbette ve uzun geliştirme süreçleri her daim kült doğuracak diye bir kaide yok. Ama tüm kültlerin de uzun bir yolculuğun ardından oyuncuyla kucaklaştığı aşikar.
     
     
    Her sene çıkışına kızdığımız oyunlarsa aslında bizim eserimiz, yapımcıların değil. Activision, EA veya Ubisoft’un yaptığı tek şey talebe cevap vermek oldu. Onlar “büyük boy olsun mu?” diye sordu, biz de “evet” dedik. Rockstar ne kadar “Her yıl kolaylıkla çok ilerleme kaydetmeden yeni bir GTA oyununu piyasaya sürebilirdik ama buna karşılık hayranların seriye olan ilgisi tükenirdi.” dese de ne Call of Duty’e ne de Assassin’s Creed’e ilgi tükenmedi. Assassin’s Creed Unity’nin bulunduğu ahvale rağmen sıradaki Assassin’s Creed oyunu için ortam oluşturulmaya çalışılıyorsa, bu talep sandığımızdan daha kısa sürede biteceğe de benzemiyor. (Bknz: ben, Victoria döneminde geçtiğini görünce yelkenleri suya indirdim.)
     

          Artık durum öyle ticari bir hal aldı ki “Kara Cuma çılgınlığına, yılbaşı alışverişlerine yetişsin de gerisi mühim değil.” mantığı standartları belirleyen, yeni fikirler içeren; hadi bunları geçtim şöyle oturaklı bir oyunla kucaklaşma özlemimizi arttırdı. Sonuç? Tamamlanmamış, hatalarla boğuşan, dengesiz, ilk gün yamaları neredeyse 20 GB’ı bulduğu halde adam edilemeyen oyunlar ve biz tüketmek için sırada bekleyen sabırsız oyunculardan ibaret oyun dünyası. 1080p olmalı, 60 fps olmalı, hatasız olmalı, hikayesi güzel olmalı ve 100 saat olmalı, optimizasyonu oturmuş olmalı, senin sahip olduğun platforma da çıkmalı, benim sahip olduğum platforma da çıkmalı, 9 puandan aşağı almamalı. Hemen, çabucak, şimdi… Sabredemiyoruz!

    Sabredemediğimiz için de bağımsız bir firma tarafından geliştirilen, 36 farklı sona sahip olan, bir önceki oyunundan 30 kat daha büyük bir harita ve 50 saatten uzun bir oynanış vadeden ve henüz duyurusunun üzerinden 1 sene geçmemiş bir oyunun 2. kez ve 3 ay gecikecek olması bizi kızdırıyor.

         Ama ben kızmıyorum azizim. The Witcher 3’ün ertelenmesine kızmamalıyız. İşin ucunda beklediğime değecek bir oyun olacağına dair güçlü bir inancım; her yıl çıkmayan, bir öncekinden daha çok şey vadeden ve beni bir oyuncu olarak gerçekten heyecanlandırmayı başarabilen bir yolculuk var karşımda.

    Hem demezler mi: "yalnızca ateşli bir sabır ulaştırır bizi muhteşem bir mutluluğun kapısına."








  • Millet alıştı cod bf ac yılda bir aynı oyunları oynamaya o yüzden sabırsızlar

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Harika bir yazı olmuş... Eline sağlık. Müthiş detaylara değinilmiş ve samimi bir yazı olmuş... Sevgili Talha, senin daha fazla yazmanı diliyorum... Çünkü videolarınızda konudan, konuya geçtiğiniz için ve yeterli süreniz olmadığı için herkes istediği kadar konuşamıyor ve herşeyi dile getiremiyor... Umuyorum daha fazla görürüz...
  • kızan eden yok talha abi "keep calm and sabret for The Witcher 3"

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Çok güzel bir noktaya değinilmiş. Ne kadar efsane dediğimiz oyun varsa hepsinin yapım süreci genel olarak baktığımızda uzun. Her sene çıkan oyunların ne kadar değeri var, oynuyoruz bitiriyoruz gerisi çöpe witcher 3 ü daha önceden ön sipariş etmiştim, ertelenmesine üzülmedim bile zaten böyle sağlam firmalar erteliyorsa mutlaka bir bildikleri vardır.

    Sırf aman satılsın para kazanalım edasıyla çıkan oyunlar bugün ne hallerde hepimiz biliyoruz.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Çok güzel yazmışsın abi, klavyene sağlık fakat bu yazının hedef kitlesi sabredip okur mu tamamını bilemem :D

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Elinize sağlık çok güzel olmuş ama o devrin oyuncuları geçti çoktan ne yazık ki. Şimdi oyunu ve yapımcıyı bir hatasında silebiliyor kendine oyuncu diyebilenler. Oyundan çok oyunun teknik detayları konuşuluyor yorumlarda. Yapmaya çalıştığınız şey gerçekten çok hoş ama ben bu algının değişeceğini sanmıyorum.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • talha abicim yine döktürmüşsün kesinlikle katılıyorum witcher gibi bi oyun için 3 ay az bile 4 senede birden fazla stüdyo tarafından geliştirilen oyunlarıda gördük...

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Yazi icin Tessekürler ama tamamen katilmak mümkün degil..

    Oyun Muhabbeti de gecikti mesela twitche falan söz verilmesine ragmen ? siyani yok tabi.


    Ubisoft'un ( yeni Ip) Watch Dog's ile Oyunculari agizlari sulandirip sonra 6 ay gibi geciktigini biliyoruz lakin sonuc hüzran oysaki 4 yildir gelistirilen bir oyun ? .

    Driver Club'in cikacagini dönem yakin 1 yil ertelendigini gördük. ve sunduklari bozuk degil de eksik bir oyundu.

    Witcher serisinin tüm oyunlari sorunlu cikmistir.. ekran karti ve yapimci güncellemeleri ile anca halolmustur. witcher 3. oyunuda öyle olacaktir kanimca.

    Call of Duty, Stüdyo basina 2 senede cod gelistirilen bir seri sleedgehammer dahil oldugu icin bu 3 seneye cikmistir. 3 senesini doldurmak üzere "Treach" önümüzdeki E3 2015'te belkide en oynanasi cod gelecek. fakat böyle her sene cikiyor algisi oluyor lakin her sene cikiyor

    HL3 oyun motoru (Source engine 2 ) tammamlandigini duymadim ki HL3 yapim asamasinda olsun ? ...


    Bence sizlerinde diyer haberlerde yayimlamis oldugunuz witcher haberlerine örnek/kaynak alir isek bence oyuncularin kizmaya hakki var... ertelenmeyecek dediler ertelediler, özel icerik yapmayacagiz dediler yaptilar.. nvidia ile yok su teknoloji yok bu teknoloji .

    GTA V ertelenmesinin arkasinda SONY Vardi ,,, ,Witcher 3'ünde tekrar Ertelenmesinde Bir Baska firmanin sebeb oldugunu Düsünüyorum..

    ----------------------

    Bir Fikir: The Witcher 3'ün Ertelenmesine Neden Kızmamalıyız

    En iyi Nintendo ve Herzaman adam gibi oyunllarini sergilemistir... Zelda Wiiu da oldugu gibi tv den oynadilar iki ünlü yapimci ve bu oyunu oynamak icin sabredemiyorum ama beklemeye degecek :) .

    edit: birde stüdyo olarak Noughty dog (unchardet 4 , LtoU 2 belkide) tabi ..

    (klavyem almanca)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mementopolis -- 9 Aralık 2014; 3:13:25 >
    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >




  • Bir yandan Ubisoft'a bakıyorum. Assassin's Creed: Unity diye bir oyun (oyun olamamış bir oyun) Türkiye fiyatı 180 lira. 6 Ay geciktirilen ve sonucunda gelen Watch Dogs. Yine bunun ardından aynı şekilde 180 liraya Far Cry 4. Bir yandan CD Pro'ya bakıyorum yıllardır uğraşılan bir oyun henüz çıkmamasına rağmen Türkiye fiyatı 60 lira. Bence bu adamlar 3-5 ay bizi bekletecek diye kızmayalım biraz toleransı hakediyorlar.

    Edit: Witcher 3 Wild Hunt'a gelecek 16(yanlış hatırlamıyorsam) bedava DLC'yide unutmamak lazım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rayden_ -- 9 Aralık 2014; 3:21:17 >
    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • witcher 2,yi gog sitesinin kampanyasi sayesinde bedava olarak temin ederek taniştim ve çok sevdim türkçe olmasi beni oyuna çok bağladi witcher 2 den sonra hikayenin böyle güzel oldugu bir oyun oldukdan sonra hem beklerim hemde parasi neyse veririm ilk başlarda oyunun kontrollerini çok garipsemiştim ard ney igni ney yav demiştim oyundan sogumuştum 1 saatlik ilerleyişden sonra oyuna şanş verdiğim için çok mutluydum oyunu bitirdiğimde ise buda 2 gün önce oluyor 3 gözlerimi dikmiştim ilk haberi gördüğümde olamaz dedim sonra dedim ne kadar gelişmiş ve oturakli olursa o kadar güzel olur dedim benim en iyi ilk 10 listeme girmiş durumda bence oyuna şanş vermelisiniz keşke wild hunt da türkçe olsa yurdum insani böyle güzel bir senaryosu olan yapimi kaçirmasa bu oyunun filmi yapilsa türkiyede ve dünyada rekor kirar ama bence insanlar kontrolun ve oyunun karmaşikliğindan dolayi soguyorlar türkçe gelmezse malesef oyunun türkiyedeki popülerliği hiç bir zaman yükselmeyecek buda bence bir kayiptir. düşünüyorumda çogu insanin hayatinda hayran kaldiği ilham aldiği bazi kitaplar filmler vardir o filmi o kitabi hiç okumadiginizi veya izlemedeğinizi düşünün ortaya daha farkli bir insan çikar.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >




  • Doğru söze ne hacet! Bakınız oyunlardan çok daha kısa sürede elde edilebilecek filmler bile her yıl çıkmıyor. Ancak biz oyunlardan hemencecik çıkmasını bekliyoruz. Biz ne balonları balon olduğunu bildiğimiz halde sabredip bekledik. Witcher için mi sabredemeyeceğiz? Şunun şurasında ne kaldı ki 6 ay. (reset) Aslında şöyle bir bakınca çok daha varmış ya! hemen çıksa da oynasak
  • Hocam eline sağlık okudum yazının tamamını ancak bizim (ya da en azından benim) kızmamın sebebi bu adamların önceden tam tarih vermesi. Adamlar 1 yıl önceden Şubat 2015'te geleceğini belirtmişti. Ayrıca diğer konuda da attım exc içerik olmayacak demişler baştan daha sonra xbox one için exc içerik duyurmuşlar. Kızdığım olay bu. Yoksa ben zaten acil çıksın kafası olan biri değilim. Bir çok yorumumda da görürsünüz hatta aksini savunurum.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • Okuyamadım kardeş. Durumumuz yoktu.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • güzel yazıydı sabah sabah iyi geldi :) uykum açıldı

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • ertelenmesi iyi olmus. simdi, optimize ve bug sorunu olmadan cikacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark-Samurai -- 9 Aralık 2014; 9:19:04 >
    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Rayden_

    Bir yandan Ubisoft'a bakıyorum. Assassin's Creed: Unity diye bir oyun (oyun olamamış bir oyun) Türkiye fiyatı 180 lira. 6 Ay geciktirilen ve sonucunda gelen Watch Dogs. Yine bunun ardından aynı şekilde 180 liraya Far Cry 4. Bir yandan CD Pro'ya bakıyorum yıllardır uğraşılan bir oyun henüz çıkmamasına rağmen Türkiye fiyatı 60 lira. Bence bu adamlar 3-5 ay bizi bekletecek diye kızmayalım biraz toleransı hakediyorlar.

    Edit: Witcher 3 Wild Hunt'a gelecek 16(yanlış hatırlamıyorsam) bedava DLC'yide unutmamak lazım.

    Ubisoft oyunlarını o fiyatlara almak zorunda değilsiniz.

    https://www.instant-gaming.com/en/?currency=USD



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 9 Aralık 2014; 17:41:15 >




  • Burada ertelenen The Witcher 3 olmasaydı acaba Talha AYNACI böyle bir yazı hazırlarmıydı. Herkes The Witcher 3 olsun ertelensin yeterli sorunsuz olsun demekten başka bir şey söylemiyor ve buda insanların oynamadığı bir oyun için nasılda tek taraflı bağlandığını gösteriyor. İnsanların sabırsız olması ve özellikle benim tepkim diğer oyun firmalarına saygı göstermeden Biz oyunu bir defa erteleriz bidaha asla böyle birşey olmaz dedikten sonra tekrar ertelemesidir. Bir firma bu kadar iddialı konuşup ta sonra patlaması beni oyuna şüpheyle bakmama neden oldu. Tabikide oyun er yada geç çıkacak ama verdikleri sözleri ilk baştan tutamayan bir firma durumunda
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KortX

    Hocam eline sağlık okudum yazının tamamını ancak bizim (ya da en azından benim) kızmamın sebebi bu adamların önceden tam tarih vermesi. Adamlar 1 yıl önceden Şubat 2015'te geleceğini belirtmişti. Ayrıca diğer konuda da attım exc içerik olmayacak demişler baştan daha sonra xbox one için exc içerik duyurmuşlar. Kızdığım olay bu. Yoksa ben zaten acil çıksın kafası olan biri değilim. Bir çok yorumumda da görürsünüz hatta aksini savunurum.


    Hocam belki senin için değil ama genel için doğru bir yazı. Çok sabırsız bir oyuncu kitlesi var. Senin kızdığın noktalarda haklı olduğunu söyleyebilirim ama bil ki bu piyasada oyuncuya en çok dokunan firma CD Projekt. Ubisoft güzel bir firma olsa da mesela düşün. Vaatler, vaatler, vaatler. Sonra ne oldu? Adam iyi niyetiyle özür dilese de bir enkaz çıktı piyasaya.

    Bir de The Witcher 3'ün grafikleri için ertelediler diye düşünüyorsan 3 ay zaten birşey değiştirmez. Ama bence iyi oldu. Daha iyi bir oyun gelecekse karşımıza 3 ay değecek bir süre. Sizinle bunun dışında aynı fikirdeyim.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: AyKqT

    <b>Burada ertelenen The Witcher 3 olmasaydı acaba Talha AYNACI böyle bir yazı hazırlarmıydı. Herkes The Witcher 3 olsun ertelensin yeterli sorunsuz olsun demekten başka bir şey söylemiyor ve buda insanların oynamadığı bir oyun için nasılda tek taraflı bağlandığını gösteriyor. İnsanların sabırsız olması ve özellikle benim tepkim diğer oyun firmalarına saygı göstermeden Biz oyunu bir defa erteleriz bidaha asla böyle birşey olmaz dedikten sonra tekrar ertelemesidir. Bir firma bu kadar iddialı konuşup ta sonra patlaması beni oyuna şüpheyle bakmama neden oldu. Tabikide oyun er yada geç çıkacak ama verdikleri sözleri ilk baştan tutamayan bir firma durumunda</b>


    The Witcher 2 oynayıp bu oyunu bekleyen kişiler için emin olun ertelenmesi sorun değil. Pre-order yapan veya bu oyunu takip eden kişiler için bu firmanın kredisi çok yüksektir yani bekleyenler için ertelenmesi hiç sorun değil. Karşımıza casual oyuncular bitirsin oynasın diye her sene çıkan birbirinin benzeri oyunlara benzemedikleri için biz ertelenme sebeplerini anlayışla karşılıyoruz.

    < Bu ileti BölümSonuCanavarı sitesinden atıldı >




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.